Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Házhoz viszik a fesztiválhangulatot Nyomtatás E-mail
Írta: Majoros Andor   
2019. augusztus 13.
A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál külföldi fellépői közül három csoport a város három szociális intézményében is bemutatkozik: a Szent Kristóf Házba Szlovákia, az Egyesített Szociális Intézmény Maroshegyi Gondozási Központjába Macedónia, a Viktória Rehabilitációs Központba Törökország táncosai viszik házhoz a fesztivál hangulatát.

 

 

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál házigazdája, az Alba Regia Táncegyüttes számos fesztiválon járt az elmúlt években. A külföldi fellépéseken többször is felkérték őket, hogy a hivatalos program mellett vállaljanak el kisebb bemutatókat is – ezeken az alkalmakon olyan intézményekben jártak, ahol megváltozott munkaképességű, sérült emberek éltek. Olyanok, akik csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem juthatnának el egy fesztiválra, nem élhetnék át az élményt, amelyet egy-egy ilyen esemény nyújt. Ezek a fellépések az együttes tagjai számára is mindig emlékezetes pillanatokat szereztek, ez adta az ötletet, hogy itt, Fehérváron is meghonosítsák az ilyen fellépéseket.

Az ötletre szerencsére vevők voltak a nálunk vendégeskedő csoportok, így tavaly sikerült először elvinni a fesztiválhangulatot több helyszínre is. A fellépésre felkért együttesek tagjai örömmel vettek részt ezeken az eseményeken. A kezdeményezés folytatódik, ebben az évben három intézményben rendeznek a néptáncfesztivál idején hasonló programot: augusztus 13-án, kedden 11 órakor a Szent Kristóf Házban Szlovákia, augusztus 14-én, szerdán 11 órakor az Egyesített Szociális Intézmény Maroshegyi Gondozási Központjában Macedónia, a Viktória Rehabilitációs Központban pedig Törökország táncosai mutatkoznak be a lakóknak. A fellépésre felkért csoportok most is izgatottan készülnek, biztosak vagyunk benne, hogy most is sok, egyébként nehezen mozduló ember kap a tánc formájában szép ajándékot az együttesektől.

A néptáncfesztivál szervezői a Zichy-színpadon tartott bemutatók kapcsán is gondoltak a mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel közlekedő nézőkre. A számukra fenntartott helyet a színpad előtt külön is jelölik, így kényelmesen, jó helyről élvezhetik az idén nyolc országból érkezett külföldi csoportok, az Alba Regia Táncegyüttes, valamint a debreceni és a miskolci néptáncegyüttesek műsorát. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >