Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Átvette a Szent István-díjat Korzenszky Richárd Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. augusztus 14.
Ünnepélyes keretek között, 16. alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Székesfehérvár legrangosabb, civil kezdeményezésre alapított elismerését idén Korzenszky Richárdnak, a Tihanyi Apátság nyugalmazott perjelének ítélték oda. A díjazott megtiszteltetésként tekint a díjra, melyet megilletődve vett át.

 

 

Az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kiemelt célja a Szent István-i keresztény értékrend megismertetése és elfogadtatása a társadalom széles körében, valamint bemutatni és példaként állítani az ilyen életet élőket városunk és az egész magyar nemzetközösség számára. A 2004-ben alapított Szent István Emlékérmet és Díjat olyan személyiségnek ítéli oda az alapítvány kuratóriuma, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor az államalapító öröksége szolgált iránymutatásul, keresztény életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett. Az elismerést váltott esztendőben kapja székesfehérvári, illetve országos-nemzetközi szinten ismert és elismert személyiség.

Az idei díjazott Korzenszky Richárd bencés szerzetes, akit a pannonhalmi teológiai tanulmányait követően 1964-ben szenteltek pappá. Tanított a győri, később a pannonhalmi bencés gimnáziumban, ez utóbbi intézményben igazgató is volt. Oktatás- és iskolapolitikusként meghatározó szerepe volt a katolikus iskolarendszer újraindulásában a rendszerváltoztatás után. 1994-ben helyezték Tihanyba, ahol perjelként felújította, valamint vallási, kulturális és közéleti központtá tette az apátságot. Szolgálatáról tavaly mondott le, de továbbra is aktívan dolgozik. Számos könyv és egyéb írás fűződik a nevéhez, előadások sokaságát tartotta és tartja országszerte.

A mai díjátadó ünnepségen jelen voltak Székesfehérvár vezetői és képviselői, a Szent István-díj korábbi kitüntetettjei és Richárd atya több volt tanítványa is. Az eseményen a Hungarikum együttes működött közre, többek között a Szent István-dal és egy megzenésített Gárdonyi Géza vers előadásával.

„Az életet az ember sokféleképpen élheti… Fontos kérdés azonban, hogy az ember megértse, értékek között kell döntenie, vannak pontok, melyeket el kell fogadnia, választani kell, más dolgokat el kell vetnie. Szent István ezer éve felmérte: a magyarság számára… élet és halál kérdése, hogy milyen értéket választ. Nem elég kiállni, beszélni, nagy gesztusokkal az utakra mutatni, hanem az utat járni kell!” – fogalmazott köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök. Szavai szerint egyedül a Szent István-i értékrend az, ami képes megtartani a magyar családokat, a nemzetet, és nekünk erre van szükségünk. Ezért fontos, hogy megkeressük és példaként állítsuk azokat az embereket, életeket és sorsokat, akikben és amelyekben az időtálló és maradandó értékrend ma is jelen van. A díjjal keresik azokat, akik a városra, az országra, a nemzetre tudnak hatni.

A díjazottat volt tanítványa, Gyóni András, a Ciszterci Szent István Gimnázium korábbi igazgatója méltatta. Elhangzott, hogy a díjazott a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tanított, majd megérdemelten lett pannonhalmi igazgató. A rendszerváltás idején az egyházi iskolák  újjászervezésének miniszteri biztosa lett, ezzel a mai egyházi iskolák ökomenikus lelki-szellemi atyjává vált. 1994-től a Tihanyi Bencés Apátság perjeli feladatai várták. Az apátság – Richárd atya áldásos alkotói munkájával – újra a magyarság egyik szent helye lett, nyüzsgésében igazi bencés monostori  közösség él és virágzik itt.
„Richárd atyában él és lobog a lélek tüze. Fáradhatatlanul vállalt és vállal történelmi időkben, a változó időkben, az új és új kihívások között prédikációkat, előadásokat, közösségi beszélgetéseket országszerte. Igehirdetései, összegzései, esszéi, tanulmányai és imádságai igen jó lelki-szellemi táplálékot, igazodási pontot jelentenek az értékrelativista világunkban.  Székesfehérváron is számtalanszor hallgathattuk a keresztény életre hangoló gondolatait a kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, keresztény pedagógusok továbbképzésén, megyei papi lelkigyakorlatokon.  Segíti most is a tüzet bennünk lobogni!” – mondta Gyóni András.

A ünnepségen hagyományosan egy kisfilmben mutatták be a díjazott életútját. Korzenszky Richárd atya a filmben úgy fogalmazott: megtiszteltetésként, ám megilletődve tekint a Szent István Emlékérem és Díjra. A díjátadón felszólalva beszélt az idő múlásáról, az elengedésről is: „Amikor az ember elengedi például a felelősséget, akkor megszűnik az az állapot, hogy hivatalból jó példát kell adnia. Amikor az ember már nincs hivatalban, akkor sem szabad elfeledkeznie arról, hogy emberségből példát mutasson! Nem vagyok idegen ezen a Földön, és ez hozzásegít ahhoz, hogy sok mindent könnyebben elengedjek.”

Az atya háláját fejezte ki mindazon rendtársainak és munkatársainak, akikkel kéz a kézben együtt küzdött, és tanúi lehetett a csodáknak. Tartsuk fontosnak, ami fontos, és tartsuk lényegtelennek, ami lényegtelen – mondta, majd azzal zárta szavait, hogy vegyük komolyan az életet!
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >