Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Örökké virágzik a cserkészliliom a Palotavárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. augusztus 15.
Leleplezték a Sasvári János László fafaragó és szobrász által készített Cserkész emlékművet. A cserkészfogadalomnak emléket állító kültéri alkotás gánti mészkőből készült, és a Palotavárosban található Sütő utca 40. szám alatt állították ki. A kőfaragást Dózsa István, a Szent István-székesegyház plébánosa szentelte fel.

 

 

Sasvári János László életútja kezdődhetett volna úgy is, hogy: „Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kőművesmester, aki az iparosságot a szüleitől tanulta.” Végezte ezt mindaddig, amíg 1985-ben a fafaragó táborban, amelyet Velencén rendeztek, bele nem szeretett a famunkába, amely szenvedély később a kőmegmunkálás szeretetével is kiegészült. Az elmúlt több mint negyven évben a művész kezéhez több, a megyét díszítő alkotás kötődik: elkészítette többek között Antall József szobrát, készített Millecentenáriumi emléktáblát és az ’56-os hősöknek emléket állító kopjafákat is. A mestert Farkas László, a 7. választókerület önkormányzati képviselője méltatta.

Az alkotó két éve költözött Székesfehérvárra, a Palotavárosba, ahol legutóbbi művét, a gánti mészkőből készült Cserkész emlékművet állította ki. A kültéri alkotásban megörökítette a cserkészet minden jelképét: megtalálható a cserkészliliom, amelynek három ága a cserkészfogadalom három részét: a kötelességteljesítést, a segítőkészséget és a cserkésztörvény megtartását jelképezi. Látható a táblán a csodaszarvas, amely az 1933-ban Gödöllőn megrendezett IV. Cserkész Világdzsemborira utal, valamint feltűnik a sas is, amely a 2010-es kerületi nagytábor jelképe.

A mától örökké virágzó emlékművet Dózsa István kanonok, a  Szent István-székesegyház plébánosa szentelte fel, aki áldást kért mind az örök értékeknek emléket állító műre, mind a készítőjére. Az eseményen részt vett Róth Péter alpolgármester és Viza Attila önkormányzati képviselő is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >