Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mit tegyünk, ha megcsípett a medúza? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. augusztus 20.
A medúzacsípés a leggyakrabban előforduló tengerparti sérülés. Ez a gyönyörűen lebegő állat védekezésből okozhat fájdalmat a strandolóknak. A csípés után a bőr általában rögtön megduzzad, kivörösödik és sokáig ég, viszket. Van, amikor fel is hólyagosodik, és fejfájás, hányinger kíséri. Extrém allergiás reakció esetén elnehezedhet a légzés és halál is beállhat.

 

 

Amedúzacsípéskor a legfontosabb teendő, hogy megakadályozzuk azt, hogy a csalánsejtek, melyek a bőrünkhöz tapadnak, teljesen kiürítsék tartalmukat. Ennek érdekében először is el kell távolítanunk a csápokat az érintett felületről. Ezt valamilyen műanyag eszközzel célszerű véghezvinni – akár a hotelben kapott szobanyitó kártyát is felhasználhatjuk a művelethez. (Állítólag gumikesztyű és csipesz a legideálisabb ehhez, de ki tart magánál ilyesmit napozáskor, például Egyiptomban?)

A lekaparás után persze még mindig maradhatnak csalánsejtek a bőrben. Soha ne nyúljunk puszta kézzel a medúza darabjaihoz! Ha kell, vessük be a törölközőnket is a kezünkre tekerve!

A csípés után a bőr általában rögtön megduzzad, kivörösödik és sokáig ég, viszket. Van, amikor fel is hólyagosodik, és fejfájás, hányinger kíséri, miközben az adott végtag rendkívül fáj.

A fájdalmat – természetesen - csillapítani kell. A trópusi fajoknál bőséges ecetes öblítés javasolt (az ecet megakadályozza a mérgező nematocisztáinak működését) - vagy, ha hirtelen nem tudunk hozzájutni (mert egy nyaralás során nem valószínű, hogy van a kéznél ecet a strandon), akkor a tengervíz is megteszi.

A nem trópusi medúzáknál viszont az ecet fokozza a csalánsejtek kiürülését, így ilyenkor sütőporos oldatos leöblítés ajánlott – vagy, ha nem tudunk hozzájutni hirtelen, akkor marad a tengervíz. (Mi más…) Az édesvizet felejtsük el, mert az aktiválja a még meg nem repedt csalánsejteket – és még nagyobb fájdalmat okozhatunk!

Tunéziában a helybeliek paradicsomot szoktak tenni a megcsípett területre. Az orvosok azt mondják, hogy nem szabad törölgetni és vakargatni a fájó részt (a dörzsöléssel csak még jobban aktiváljuk a méreganyagokat), hanem antihisztamint és fájdalomcsillapítót (paracetamolt vagy aszpirint) tartalmazó készítményeket kell alkalmazni.

Fontos, hogy az érintett területet sose emeljük a szív magassága fölé! Ha elszorítjuk az ereket, csökkenthetjük a méreg felszívódásának idejét.

 

 

A cikk folytatása gyönyörű medúzás videókkal megtekinthető itt:

https://www.fmc.hu/2019/07/30/mit-tegyunk-ha-megcsipett-a-meduza/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >