Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Napbaöltözött Asszony – Mária-ünnep Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2019. augusztus 16.
Augusztus 15-e Mária mennybevétele, Nagyboldogasszony napja. Legrégibb Mária-ünnepünkön a Szent Imre-templomban celebrált szentmisét Spányi Antal megyés püspök, a Szűzanya oltalmazó szeretetét kérve a jelenlévő hívekre, hazánkra és az egész világ keresztény közösségeire.

 

 

Szép hagyomány, hogy államalapító Szent István királyunk ünnepére a Székesfehérvári Egyházmegyével közösen készül a város. A Székesfehérvár fogadalmi napját követő napon is ünnepi misét celebrált Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre-templomban.

Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja Szent István óta parancsolt ünnep. Államalapító uralkodónk ekkorra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot, és ekkor tartott törvénykezést. Székesfehérváron minden esztendőben ünnepi szentmisével emlékeznek meg legrégibb Mária-ünnepünkről, kérve a magyarok legfőbb oltalmazójának szerető gondoskodását. Az „Égbe felvett Szűz Mária” a Székesfehérvári Egyházmegye védőszentje is.

Spányi Antal megyés püspök szentbeszédében arról szólt, hogy a keresztény világ ma Mária felé fordul, nála keres oltalmat és szeretetet. Egy Caracasból e-mailben kapott képet idézett fel Spányi Antal, amely egy lerombolt templom megrongált Mária-szobrát ábrázolja, amelyet szögesdróttal vettek körül. Mint mondta, így akarták a keresztény közösség Szűz Mária oltalmazó mivoltába vetett hitét elvenni. „Mintha Krisztust látnánk nagypénteken, akinek nem volt szépsége, ékességét elvették, aki sebeket hordott, akit tövissel koronáztak, hogy aztán keresztre feszítsék, … és harmadnapon tapasztalják, hogy Ő mégiscsak él!”

„A Napbaöltözött Asszony a magyar ember szívét mindig is megérintette, nem csoda, hogy Nagyboldogasszony nemzetünk legfőbb oltalmazója. Kiemelkedő erénye, hogy Krisztust hordja, hogy élete Istennel a legszorosabb egységben telik, és szépsége ezért belülről fakad. Hozzá kell méltókká válnunk, a külsőségek helyett lelkünk szépségét kell építenünk, hogy ne múlandóak, hanem Isten országának részei legyünk." – hívta fel a figyelmet a megyés püspök.

Szent István azt kérte Szűz Máriától, hogy legyen az ország oltalmazója. A megyés püspök ezt az imát megerősítve kérte a Nagyboldogasszonyt: „segítse közösségünket, hogy hűségben elődeink szelleméhez, keresztény hitünkben megmaradva, szeretetben szolgálva járhassuk utunkat.”

 
< Előző   Következő >