Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow „Istennel a hazáért!”
„Istennel a hazáért!” Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. augusztus 16.
Az egykori Székesfehérvár Törvényhatósági Jogú Város házi ezredére, a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonáira emlékeztek csütörtökön abból az alkalomból, hogy az ezred 1939. augusztus 15-én kapta meg csapatzászlaját Székesfehérvár városától. Az ezrednap alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Babucs Zoltán hadtörténész mondott beszédet. A koszorúzást követően az ezredzászló történetéről nyílt kiállítás.

 

 

„A zászló a hazának, a hazaszeretetnek és a hűségnek szent jelképe, egyúttal dicső záloga annak a bizalomnak, amelyet a haza és a legfelsőbb hadúr a harcosainak vitézségébe vet.” 

80 évvel ezelőtt ezen a napon, augusztus 15-én a koronázó város ezredzászlót adományozott házi ezredének, a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezrednek. Régi kérésnek tett eleget ezzel a város, hiszen hosszú éveken át az ezred elődjének zászlaja alatt vonult harcba, és az már elég viharvert állapotban volt. A katonai vezetők és tisztek kérését Csitáry G. Emil akkori polgármester és a város hölgyközössége karolta fel, s készítették el az új lobogót – idézte fel a 80 évvel ezelőtti eseményeket ünnepi beszédében Babucs Zoltán hadtörténész.

A 3. honvéd gyalogezred katonái méltó módon viselkedtek, tisztelettel tekintettek ezredzászlójukra, hiszen egy évvel később, ezrednapjukon már nem a békehelyőrségben, Székesfehérváron, hanem Kárpátalján került sor erre a magasztos ceremóniára. Ezen ezredzászló részt vett az Erdélyi bevonulásban is. A második világégésben a 3. honvéd gyalogezred katonái becsülettel álltak helyt minden hadszínterén, és sosem felejtették el ezredük jelszavát: „Szent Istvánnal álljuk mindig a vártát!”

A beszédet követően koszorúzással tisztelegtek az egykori katonák emléke előtt. Az ezred még élő tagjaként a 97 éves, székesfehérvári vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós emlékezett a bajtársakra. Koszorút helyezett el a város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Viza Attila tanácsnok, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága, a katonai hagyományőrzők és civil szervezetek.

A megemlékezést követően nyitották meg a gimnázium aulájában a „80 év hadban és békében” című tárlatot, amely a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred csapatzászlójának történetét dolgozza fel. A korabeli fotókat Bőhm Martin történész, a Magyar Királyi "Szent István" 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület tagja rendezte kiállítás alá. Az érdeklődők augusztus 16-tól, péntektől a MNL Fejér Megyei Levéltárban (Szent István tér 2-3.) nézhetik meg az anyagot egy hónapon át.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >