Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nyáron is életet ment a szén-monoxid-érzékelő Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2019. augusztus 22.
Gyermekével tartózkodott otthon az az édesanya, akit a szén-monoxid-érzékelő sípolása figyelmeztetett a mérgező gáz veszélyére egy székesfehérvári társasházban. A lakók a tűzoltóktól kértek segítséget és kimentek a lakásból. A tűzoltók mérései rövid időn belül igazolták a fürdőszobai gázkazán működése közben a szén-monoxid visszaáramlását. A helyszínre a gázszolgáltató szakemberi is megérkeztek.

 

 

Sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a mérgező gáz kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:


Biztosítani kell a nyílt lánggal égő vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek levegő-utánpótlását! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. Tilos letakarni, vagy megszüntetni a szellőzőnyílásokat.  Évente egyszer szakemberrel vizsgáltassa meg a gázüzemű fűtőberendezését, és a kémények ellenőriztetése érdekében vegye igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást.  Egy jól működő, rendszeresen ellenőrzött fűtési rendszer is bármikor meghibásodhat, ilyenkor a veszélyre csak egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő figyelmeztethet.

 

Ezen a linken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_szenmonoxid_erzekelok


Szén-monoxid-mérgezés megelőzését célzó kisfilm:
https://www.facebook.com/bmokf.hivatalos/videos/233555407520838/?v=233555407520838

 
< Előző   Következő >