Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A fényről szólt a délután a Csók Képtárban
A fényről szólt a délután a Csók Képtárban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. augusztus 30.
A Magyar Fotográfia Napját camera obscurás mutatvánnyal, fotogramkészítéssel és előadással, workshoppal ünnepelték a résztvevők a Csók Képtár kiállításában.

 

 

Híresek és képek című kiállításba hívták a fotográfia iránt érdeklődőket: tegnap délutántól egészen estig tartottak a különböző interaktív programok és előadások.

Már nem először láthatta a fehérvári közönség Mosberger Róbert interaktív camera obscura fotográfiai bemutatóját. A tangóharmonikával kísért mutatvány az egyszerű eszközökről szól: egy olyan kézműves fotóeljárásnak lehettünk szemtanúi, amelyet már a fényképezés hajnalán is ismertek. A Bödön camera obscura – amely a Föld körül keringő Hubble űrtávcsőhöz hasonlít – az oldalnyílásán egy tűszúrásnyi lyukon keresztül készít képeket: egy ilyen bödön-csoportfotózásra ültek össze a könyvtár előtt a Múzeum munkatársai is.

Nemcsak izgalmas szórakozás részesei voltak, hanem az avantgárd egyik műfajába is betekinthettek azok, akik fotogramot készítettek. Moholy-Nagy László volt a névadója a technikának, ami abból áll, hogy a fényérzékeny anyagot papírra kenik, ráhelyeznek például leveleket, tollakat, egy szép csipkedarabot vagy akár egy kulcsot, majd az átvilágítás után előhívják.

Kaunitz Tamás és Kiss László workshoppal egybekötött bemutatója a 20-30-as évek fotókészítésének a rejtelmeibe avatott be: a program első főszereplői Martin Munkácsi és az ő – többek között a tárlaton látható – divatfotói voltak. 

Az este további részében a fotózás a prózaírásnak, majd a zongorajátéknak nyújtott kezet.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >