Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ásatáslátogatás a Jókai utcában
Ásatáslátogatás a Jókai utcában Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. szeptember 04.
Ásatáslátogatásra invitálja az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum: a Jókai utcában talált városfal látványos maradványait – amelyek a természettudományos vizsgálatok szerint valószínűleg a 11. századból származnak – csütörtökön és jövő kedden délután lehet megnézni. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

 

Ásatáslátogatást hirdet a Szent István Király Múzeum a székesfehérvári Jókai utcai látványos tervásatáson, ahol a közelmúltban a várost körülölelő fal alapjaira bukkantak.

Két éve egy beruházás előtti próbafeltáráson faszerkezet került elő a föld alól. A kőből épült városfal alatt mindenhol faszerkezet található – a kérdés az volt, hogy valóban a kő városfal alapozását találták-e meg. Már a 2017-es bontáskor kiderült a mintákból: azonos korúak a korábban, a Siklósi Gyula ásatásai nyomán előkerült famintákkal. A tervásatás idén július végén kezdődött el az építési területen. A régészek valószínűleg a városfal alapozásához használt fagerendákra bukkanhattak, amelyeknek természettudományos vizsgálatai arra engednek következtetni: a városfalat a 11. században építették.

A múzeumi munkatársak szeptember 5-én, csütörtökön és szeptember 10-én, kedden 16.30 órakor várják az érdeklődőket a Jókai utca 14. szám alatt. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: jelentkezni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen lehet. A program esős időjárás esetén elmarad.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >