Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mit tehetünk a cicánk egészséges, hosszú életéért?
Mit tehetünk a cicánk egészséges, hosszú életéért? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. szeptember 25.
Mikor szükséges megfürdetni a cicánkat? Levágjuk a karmát? Mire jó a folyamatos fésülés? Mellőzhetjük-e a fültisztítást? – Ezekre a kérdésekre (is) kerestük a választ…

 

 

Amikor valaki elhatározza, hogy megvásárol / örökbe fogad egy cicát, mindig egy olyan idilli képsor jelenik meg előtte, mely középpontjában egy tiszta, rendezett szőrű / karmú / fogazatú szépség áll / ül / heverészik - és főként megnyugtatóan dorombol a lábhoz simulva vagy a gazdi ölében elterülve. Ez az elképzelés hasonlatos ahhoz, amikor gyermekre vágyunk: egy tiszta, rendezett kinézetű, jól nevelt gyermeket vizionálunk, akivel minden móka és kacagás.

(Én mondjuk speciel nem, hiszen saját gyerekkoromra visszagondolva nem tudtam elvonatkoztatni az örökkön barkácsoló / kertészkedő / fára mászó és onnan sűrűn leeső / sáros-poros-véres / sebhelyekkel teli gyermek képétől, de azért nagy arányban vannak azok, akik ennél „letisztultabb” múlttal rendelkeznek – és ahhoz hasonlatos jövőre vágynak.)

A leendő macskagazdik figyelmét mindenképpen fel kell hívni egy fontos tényre – melyet a házi kedvenccel már rendelkezők jól tudnak -, ami nem más, mint a kert, a szabad tér vonzása, és az azzal járó kosz, az esetenkénti sáros / poros szőrzet (és talpacskák). A kizárólag lakásban tartott macskák gondozását nem befolyásolja az időjárás, a kerti cicák kozmetikázása viszont kiemelkedő fontosságú lehet az ősz beálltával, amikor a cicák felhőtlenül kergetőznek a vizes fűben, sáros veteményesben, s ugrándoznak a friss pocsolyák között (és benne).

S mivel a cicák szeretik a meleget (ami az őszi hónapokban nem a szabadban található, hanem a házban), hát e víg bolondozás után uzsgyi be a lakásba, át a frissen felmosott kövön (látható nyomokat ejtve, s jelezve, hogy a macska az úr a háznál), fel a tiszta kanapéra (ami egy előrelátó állatbarát gazdinál soha sem fehér vagy vajszínű….), néha meg is kell hemperegni a puha szőnyeg szép, nagy szálaiban, és jó, ha a háziasszony épp akkor ér haza a hivatalból, s ül le fáradtan a fotelbe cuki kis kosztümjében – mert akkor bizony meg kell örvendeztetni azzal, hogy felpattanjon combjaira a kis szőrgombóc szeretete jeléül.

És itt merül fel a kérdés (az önkéntelen káromkodást követően): Hogyan fürdessük úgy meg a macskát, hogy közben ne karmoljon szét minket?

A macskák többsége nem szereti a vizet.” – szögezte le Májer Diána kisállat-kozmetikus – „Persze, nem lehetetlen megfürdetni őket. Ezt azonban csak indokolt esetben tegyük. Lehetőleg évente egyszer-kétszer folyamodjunk ehhez, mert alapból tisztán tartják magukat. A szőr rasztásodásával, filcesedésével azonban az állat nem tud mit kezdeni. A hosszú szőrű cicák esetében ez gyakori probléma. Ha víz éri a csomós bundát, az nagyban ront a helyzeten. Sőt, mivel nem tud kellően kiszáradni a bőr a filces vizes szőr alatt, akár bőrprobléma is előfordulhat.”

Dia elmondta, hogy a cicák kevésbé tűrik a fésülést, ezért ha az állat nem lett hozzászoktatva pici korától kezdve, jobb gyorsan, és hatékonyan túlesni a műveleten, amit ha naponta végzünk, nem kell drasztikus beavatkozásra vinnünk kedvencünket. (Gondolva itt a nyírásra.)

A macska bőre jóval érzékenyebb, mint a kutyáké, ezért csak és kizárólag megfelelő eszközökkel lehet biztonságosan és sérülésmentesen fésülni őket.

A szőrkefe fogai például legyenek kerekítettek, vagy bőrvédő bogyóval ellátottak. Lehetőleg fém fogút vásároljunk, mert az sokkal nehezebben törik el. Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy kedvencünk milyen szőrtípussal rendelkezik.

Nyírás és fésülés, és máris szebb a cicus! (Fotó: Majer Diána)

A félhosszú, de sok aljszőrrel (pelyhes rész a bunda alján) rendelkező cicáknál nem a filcesedés, hanem az elhalt szőr beragadása okozhat gondot.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/09/14/mit-tehetunk-a-cicank-egeszseges-hosszu-eleteert/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >