Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mit tehetünk a cicánk egészséges, hosszú életéért?
Mit tehetünk a cicánk egészséges, hosszú életéért? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. szeptember 20.
Mikor szükséges megfürdetni a cicánkat? Levágjuk a karmát? Mire jó a folyamatos fésülés? Mellőzhetjük-e a fültisztítást? – Ezekre a kérdésekre (is) kerestük a választ…

 

 

Amikor valaki elhatározza, hogy megvásárol / örökbe fogad egy cicát, mindig egy olyan idilli képsor jelenik meg előtte, mely középpontjában egy tiszta, rendezett szőrű / karmú / fogazatú szépség áll / ül / heverészik - és főként megnyugtatóan dorombol a lábhoz simulva vagy a gazdi ölében elterülve. Ez az elképzelés hasonlatos ahhoz, amikor gyermekre vágyunk: egy tiszta, rendezett kinézetű, jól nevelt gyermeket vizionálunk, akivel minden móka és kacagás.

(Én mondjuk speciel nem, hiszen saját gyerekkoromra visszagondolva nem tudtam elvonatkoztatni az örökkön barkácsoló / kertészkedő / fára mászó és onnan sűrűn leeső / sáros-poros-véres / sebhelyekkel teli gyermek képétől, de azért nagy arányban vannak azok, akik ennél „letisztultabb” múlttal rendelkeznek – és ahhoz hasonlatos jövőre vágynak.)

A leendő macskagazdik figyelmét mindenképpen fel kell hívni egy fontos tényre – melyet a házi kedvenccel már rendelkezők jól tudnak -, ami nem más, mint a kert, a szabad tér vonzása, és az azzal járó kosz, az esetenkénti sáros / poros szőrzet (és talpacskák). A kizárólag lakásban tartott macskák gondozását nem befolyásolja az időjárás, a kerti cicák kozmetikázása viszont kiemelkedő fontosságú lehet az ősz beálltával, amikor a cicák felhőtlenül kergetőznek a vizes fűben, sáros veteményesben, s ugrándoznak a friss pocsolyák között (és benne).

S mivel a cicák szeretik a meleget (ami az őszi hónapokban nem a szabadban található, hanem a házban), hát e víg bolondozás után uzsgyi be a lakásba, át a frissen felmosott kövön (látható nyomokat ejtve, s jelezve, hogy a macska az úr a háznál), fel a tiszta kanapéra (ami egy előrelátó állatbarát gazdinál soha sem fehér vagy vajszínű….), néha meg is kell hemperegni a puha szőnyeg szép, nagy szálaiban, és jó, ha a háziasszony épp akkor ér haza a hivatalból, s ül le fáradtan a fotelbe cuki kis kosztümjében – mert akkor bizony meg kell örvendeztetni azzal, hogy felpattanjon combjaira a kis szőrgombóc szeretete jeléül.

És itt merül fel a kérdés (az önkéntelen káromkodást követően): Hogyan fürdessük úgy meg a macskát, hogy közben ne karmoljon szét minket?

A macskák többsége nem szereti a vizet.” – szögezte le Májer Diána kisállat-kozmetikus – „Persze, nem lehetetlen megfürdetni őket. Ezt azonban csak indokolt esetben tegyük. Lehetőleg évente egyszer-kétszer folyamodjunk ehhez, mert alapból tisztán tartják magukat. A szőr rasztásodásával, filcesedésével azonban az állat nem tud mit kezdeni. A hosszú szőrű cicák esetében ez gyakori probléma. Ha víz éri a csomós bundát, az nagyban ront a helyzeten. Sőt, mivel nem tud kellően kiszáradni a bőr a filces vizes szőr alatt, akár bőrprobléma is előfordulhat.”

Dia elmondta, hogy a cicák kevésbé tűrik a fésülést, ezért ha az állat nem lett hozzászoktatva pici korától kezdve, jobb gyorsan, és hatékonyan túlesni a műveleten, amit ha naponta végzünk, nem kell drasztikus beavatkozásra vinnünk kedvencünket. (Gondolva itt a nyírásra.)

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/09/14/mit-tehetunk-a-cicank-egeszseges-hosszu-eleteert/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >