Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kínai bazsalikom: dísznövény, gyógynövény, fűszer és zöldség
Kínai bazsalikom: dísznövény, gyógynövény, fűszer és zöldség Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. október 01.
A kínai bazsalikomot Európában sokáig dísznövénynek nevelték, a kínai, koreai, indiai és japán gyógyászatban pedig már évezredekkel ezelőtt használták meghűlés ellen, a köhögés csillapítására, allergia észlelésekor, görcsoldásra, szülési fájdalmak enyhítésére, az emésztés javítására. A magjából nyert olaj a festékiparegyik alapanyaga, a lenolajhoz hasonlóan is hasznosítja több iparág, a belőle készült szappan pedig enyhíti a viszketést.

 

 

A kínai bazsalikom nevelése, életformája alapvetően nagyon hasonló a „hagyományos” bazsalikomhoz (Ocimum basilicum L.) képest. A különbségek a növény szemlélése során szinte egyből szembe ötlenek, mivel a levélszél és a levélforma teljesen más a két növénynél. A kínai bazsalikom talán a csalánra hasonlít jobban, s valószínűleg ezért kapta a „fekete csalán” elnevezést is.

Fő eltérésként a felhasználását említeném - főként a mi nyugati gyakorlatunkban megfigyelve.” – ismertette meg velem e növényt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark gyógynövényes kertjében az ott dolgozó Kardos Tamás. – „Nálunk a bazsalikom inkább fűszerként ismeretes. Gondoljunk például a paradicsomos ételekre vagy a pizzaszószra. A gyógyászatban elsősorban a forrázatát használjuk bélrenyheség, puffadás esetén, de étvágygerjesztőként is kiváló. Ezzel szemben a kínai bazsalikom (Perilla frutescens L.) hazánkban inkább a gyógyászatban használatos gyulladáscsökkentésre, vagy kivonatolva kenőcs alapanyagaként.”

Tamás elmondta, hogy ha teaként szeretnénk fogyasztani, akkor forrázatot készítsünk belőle. Ez esetben forró, nem lobogó vízzel kell leönteni a növényt (szárított leveleket), lefedni, tíz percig állni hagyni, majd leszűrni. Gyakran gyömbérrel együtt készítik el. A tradicionális kínai gyógyításban kezdődő meghűlés, köhögés esetén rendszeresen fogyasztják e nedűt. Kúraszerű használata a diabétesz ellen is hatékony lehet.

Aromája nagyon kellemes, ami eleinte élénk zöld színű, majd barnás színezetűvé válik. Az íze kissé kámforos hatású, de nem bántóan. Sokakat a csokoládéra emlékeztet.

A teáját gyakran allergiakezelésre is alkalmazzák. Ehhez a levelekből és a magból nyert olajat használják fel. A gyógyászatban rendkívül sokrétűen alkalmazható: depresszió, gyulladás, fertőzések, ételmérgezések, emésztőrendszeri panaszok, tumorok ellen is hatásos, mivel antioxidáns, gyulladáscsökkentő, allergia ellenes, baktériumölő, köhögéscsillapító és lázcsökkentő hatású.

A tumorok, az emésztési problémák és a depresszió kezelése mellett az utóbbi időben (a hatékonyságot kétségtelenül bizonyító vizsgálatokat követően) széles körben kezdett elterjedni a kenőcs formájában történő felhasználása, amely a dermatitisz nevű, igen kellemetlen bőrbetegség is gyógyítható. Ez az említett bőrbetegséggel küzdők számára komoly segítséget jelent, ugyanis használata nem jár kellemetlenségekkel, elkerülhetőek a műtéti beavatkozások.

 

 

A  cikk folytatása elérhető az alábbi linke kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/09/28/kinai-bazsalikom-disznoveny-gyogynoveny-fuszer-es-zoldseg-is-egyben/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >