Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ezerarcú muzsika
Ezerarcú muzsika Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. október 02.
Székesfehérváron évtizedes hagyomány, hogy a zene világnapján a város zenei életének legkiválóbb képviselői: kórusok, zenekarok, hangszeres művészek, népzenészek együtt énekelnek, muzsikálnak - nem ritkán a közönséggel közösen. Október elsején tizenötödik alkalommal rendeztek nagyszabású koncertet az Alba Regia Sportcsarnokban.

 

 

„Az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat." - írta Yehudi Menuhin. A világhírű hegedűművész kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. Aki ma Székesfehérvár Belvárosában megfordult, zenei élménnyel térhetett haza, és hangolódhatott a zene világnapján rendezett hangversenyre. Délelőtt az Országzászló téren a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákjai énekeltek, délután pedig a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai muzsikáltak a Városház téren. Az Alba Regia Sportcsarnokban rendezett esti koncert pedig a zene igazi ünnepe volt.

A hangverseny nyitányát az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fúvós quartettjének fanfárja jelezte, majd Bizet Carmen suite-je csendült fel a zenekar előadásában, Dubóczky Gergely vezényletével. A zene örömünnepén a magyar és ukrán népdalok mellett Bárdos Lajos szerzeményeit adták elő a város iskoláinak kórusai. A rangos versenyeken kiváló helyezéseket elért szóló és duó hangszeres fellépőket követően a teltházas koncert hallgatóit Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. A város nevében köszönetet mondott a résztvevőknek, és gratulált a városi és szakmai elismerések díjazottjainak.  Az est során adták át a város által alapított zenei elismerést. Székesfehérvár Közgyűlése a város zenei életében több évtizeden keresztül kifejtett kiemelkedő zenei munkásságának elismeréséül Fricsay Richárd Zenei Díjat adományozott a Primavera Kórusnak. A díjat dr. Cser-Palkovics András adta át.

A Horányi Ottilia vezetésével alakult Primavera Kórus az elmúlt közel fél évszázad alatt beírta magát a város zenei életének történelmébe. A szakmai-művészi munkán túl vállalt feladatuk a kóruskapcsolatok ápolása, a koronázóváros testvérvárosi kapcsolatainak erősítése, történelmi és kulturális hírnevének méltó öregbítése. Az együttes repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel. Több nemzetközi kórusfesztiválon vettek részt Spanyolországtól Olaszországon és Ausztrián át Bulgáriáig. Legrangosabb eredményeik közül büszkék lehetnek a III. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen „B” kategóriában szerzett „Arany" minősítésre. Az Éneklő Magyarország minősítő hangversenyen kapott „Hangversenykórus cum laude" fokozatra, valamint a Kodály Zoltán 1. Magyar Kórusversenyen nyert Díszoklevélre egyaránt. A Népművelési Intézet „Kiváló együttes" cím, a „Fejér megyei Közművelődési Díj" és a „Székesfehérvárért" kitüntetés büszke birtokosai. Az elmúlt közel fél évszázad alatt több kortárs zeneszerző művét mutatták be. Öt önálló lemezt adtak ki. Karnagyuk, Horányi Ottilia városunk rangos zenei éltének legendás alakja, a Magyar Kodály Társaság tagja, a “Székesfehérvárért” díj, a Fricsay Richárd Zenei Díj, a Pro Civitate Emlékérem, a Fejér megyei Prima-díj birtokosa.

Több éves hagyomány, hogy a Zenei Világnap hangversenyén a nyilvánosság előtt kapják meg az elismerő okleveleket azok a kórusok, amelyek az Éneklő Ifjúság hangversenyein kimagasló eredményt értek el. Ez alkalommal köszöntötték azokat az énekkarokat is, akik országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő színvonalon és sikerrel képviselték iskolájukat és városunkat. Nagy taps köszöntötte azokat a tehetséges fiatalokat és az őket felkészítő tanárokat is, akik nemzetközi, országos versenyeken és a Keszthelyi Helikon versenyein szóló- és kamarahangszer vagy énekes kategóriákban kiemelkedő eredményeket értek el.

Megható pillanata volt az idei hangversenynek, amikor a Fehérvári Összkar - gyermekek, felnőttek, egykori tanítványok közösen elénekelték Bárdos Lajos: Tábortűznél című művét. Ezzel a dallal és Reményik Sándor: „Egy lángot adok, ápold, add tovább” gondolatával köszöntötték búcsúzásakor Székesfehérvár egy jeles karnagyát, Auth Ágnest, aki egész életét a zenének, a művészetnek szentelte. A nyugdíjba vonuló pedagógus kimagasló karnagyi tevékenységét és kórusnevelő munkásságát 2019-ben Székesfehérvár Városa “Pro Civitate” díjjal ismerte el.

A zene világnapja alkalmából rendezett lélekemelő hangverseny Händel: Halleluja művével zárult az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, valamint az Alba Regia, a Primavera, a Vox Mirabilis, és az Ars Musica kórus előadásában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >