Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megjött a hűvös őszi idő - a legfontosabb légkondis tudnivalók
Megjött a hűvös őszi idő - a legfontosabb légkondis tudnivalók Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2019. október 08.
A nyári hőségriadók elmúltával alábbhagy a klímaberendezések iránti kereslet, de aki igazán előrelátó, az őszi hónapokra időzíti a felkészülést a jövő nyárra, vagyis most, a fő szezonon kívül keres szakembert a készülék karbantartására, beszerelésére. Ha rendelkezünk otthoni légkondival, hűvös estéken és reggeleken fűtésre is használhatjuk a készüléket.

 

 

A nyári szezon végével eljött az ideje a készülékek szokásos éves karbantartásának. Ezt a legtöbben tavaszra vagy a nyár elejére időzítik, de aki igazán előrelátó, már most, ősszel elvégezteti ezt a munkát. Tavasszal vagy kora nyáron könnyen előfordulhat ugyanis, hogy – amint ez az utóbbi években mind gyakrabban előfordul – nincs olyan klímás szakember, aki ne lenne jó előre betáblázva, azaz aki belátható időn belül el tudná végezni a munkát.

Aki jót akar magának, a karbantartást a garanciális idő lejárta után sem hanyagolja el, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam. Könnyű belátni, hogy a beltéri egység eltömődött szűrőivel és a poros, szennyezett kültéri egységgel nem csak az egészségünket tesszük kockára.

A rosszabb működési hatásfok miatt magasabb villanyszámlára is számíthatunk, nem beszélve a feleslegesen nagy terhelés miatt gyorsabban elhasználódó alkatrészekről, amelyek igencsak borsos szervizszámlát eredményezhetnek.

„Sok tulajdonos nem gondol bele abba, hogy a kültéri egységekben milyen mennyiségű szennyeződés rakódhat le. Nem is kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy az egység lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméter átáramoltatott levegőből lerakódó szennyezőanyagok” – mondta Nagy Sándor József, az LG Electronics hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője.

 

Fűthetünk is a klímával

 

A csípős reggeleken és a hidegebb estéken bizonyára sokan elgondolkodnak azon, hogy jólesne némi meleghez jutni a lakásban, de – mivel a házközponti fűtés beindítása a többség szavazatán múlik – nem biztos, hogy a távhőszolgáltató is így gondolja, és az is kétséges, hogy egy-egy ilyen alkalomra érdemes-e beindítani a cirkót. Általában a korszerű monosplit – azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező – klímákat 0 Celsius fokig jó hatékonysággal használhatjuk fűtésre, de akár -25 fokig is helytállhatnak.

„A jó hatékonyság ebben a vonatkozásban azt jelenti, hogy fagypont feletti külső hőmérséklet esetén olcsóbb lehet a készülék üzemeltetése, mint ha bekapcsolnánk a hagyományos gázfűtést” – mondta az LG szakértője.

E tulajdonsága révén egy modern hűtő-fűtő klíma ideális választás lehet nyaralókba, hétvégi házakba. A klímák azonnal szolgáltatják a meleg levegőt, nem kell várni arra, hogy átmelegedjenek a hét közben lehűlt falak, vagyis a víkendházak tavasszal és ősszel is kényelmesen használhatóvá válnak. Ha pedig wifi-vezérléssel látják el a berendezést, már az odaúton bekapcsolhatjuk a mobilunk segítségével, hogy kellemes hőmérséklet fogadjon.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >