Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ennyi időt töltünk a házimunkával – és így spórolhatunk rajta
Ennyi időt töltünk a házimunkával – és így spórolhatunk rajta Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Dóra   
2019. október 16.
A házimunkára fordított idő mennyisége a modern háztartási készülékekkel jelentősen csökkent az évek során, azonban még mindig átlagosan napi 132 percet töltünk a házimunkával. A megfelelő eszközök használatával és néhány egyszerű trükkel azonban könnyen spórolhatunk az otthoni feladatokra fordított időn, az egyre okosabb technológiai megoldások ráadásul egyre több kényelmi funkciót is hoznak az életünkbe.

 

 

Ennyi időt töltünk a házimunkával

Egy hazai, 2017-es riport szerint a 15-84 éves magyar népesség a napi 24 órából a legtöbb időt a fiziológiailag kötött tevékenységekkel – alvás, fürdés, étkezés – tölti. A saját háztartás ellátására fordított idő a magyar férfiaknál átlagosan napi 79, a nőknél 185 perc. A nők a házimunkák közül itthon elsősorban a főzést, a mosást és a takarítást látják el, míg a férfiak inkább a ház körüli és kerti munkákért (fűnyírás, sövényvágás), valamint a karbantartási feladatokért felelősek.

 

A főzés viszi el a legtöbb időt

A hagyományos háztartási munkák közül a főzés a legnagyobb időigényű és a legnagyobb arányban végzett tevékenység, ezt követi a mosogatás, a lakástakarítás, a mosás és a felnőtt személy ápolása. A háztartási feladatok elvégzésére fordított időt befolyásolja az is, hogy hány főből áll egy család és, hogy milyen életkorú gyermekek élnek benne. Az egyes munkatevékenységek időzítéséről elmondható, hogy a magyarok a lakástakarítást jellemzően szombaton, a főzést és a mosogatást vasárnap, a mosást és vasalást pedig szombaton, illetve hétfőn végzik.

 

Időtakarékos, kompakt megoldások

Mivel egyre jobban igényeljük a hely-, energia-, és időtakarékos megoldásokat, egyre több háztartási gép kínál kompakt kivitelt, a háztartások többségében például a külön hűtőszekrény és fagyasztó helyét mára egyetlen kombinált hűtő vette át. A mosásnál hasonlóan jó szolgálatot tesz egy kombinált mosó-szárítógép, azonban egyelőre hazánk háztartásainak csak 3 százaléka használ ilyen eszközöket. Pedig a hazai piacon extrém megoldásokkal is találkozhatunk: az LG TwinWash például két – egy nagy és egy kicsi – mosódobból áll, így egyszerre két adag ruhát tisztíthatunk ki benne. A legújabb készülékeket ráadásul akár távolról is irányíthatjuk a mobilunkon keresztül, például úgy időzíthetjük be a mosást, hogy addigra legyen kész, amikor hazaérünk.

 

Az, hogy okosotthon-eszközök összekapcsolt hálózata szolgálja a kényelmünket, ma már nem álom. Akár a kanapénkról is intézhetjük az otthoni feladatokat, hiszen hangparancsokkal is vezérelhetjük a televíziónkat, az okos konyhánk berendezéseit és az otthoni hangrendszert is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >