Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Lázadók ezer éve és ma
Lázadók ezer éve és ma Nyomtatás E-mail
Írta: Pál András   
2019. október 16.
Romsics Ignác új kötete a magyar történelem elmúlt ezer évének lázadói, vagyis rebellisei közül tizenegy csoporttal foglalkozik, kezdve az utolsó pogányokkal, Bocskai hajdúin, a kurucokon, a magyar jakobinusokon és a márciusi fiatalokon át az 1989-es rendszerváltókig.

 

 

A kötet bemutatóját 2019. november 4-én hétfőn, 18 órakor tartják a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Dísztermében (1051 Budapest, Arany János u. 1.), ahol Romsics Ignáccal Stumpf András, újságíró beszélget.

A bemutató Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/742724612841314/

 

 

Mindegyik tanulmány három alapvető kérdés megválaszolására törekszik: szociálisan kik voltak, honnan jöttek a rebellisek; miért lázadtak fel; és mit akartak, mire törekedtek. A válaszok mélysége és bizonyítottsága döntően a forrásadottságok függvénye.

Az utolsó pogányok és még a középkori parasztfelkelések résztvevői esetében is nagymértékben feltételezésekre vagyunk utalva. Időben előrehaladva a források köre egyre bővül, s ez az oka annak, hogy az utolsó három tanulmány, vagyis az 1919-es népbiztosokkal, az 1956-os felkelővezérekkel és az 1989-es rendszerváltókkal foglalkozó fejezetek terjedelme két-háromszorosa a korábbiaknak.

Számos más munkájához hasonlóan a szerző ezt a könyvét is a magyar történelem iránt érdeklődő olvasók lehető legszélesebb körének szánja és ajánlja.

 

A kötet a kiadó weboldalán 20% kedvezménnyel kapható: http://bit.ly/Romsics_Ignác_Magyar_rebellisek

 

 

Képtalálat a következőre: „Romsics Ignác magyar rebellisek”

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >