Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Állandó és változó babakultúra
Állandó és változó babakultúra Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2019. október 18.
Moskovszky Éva játékgyűjtő, a hazai játékkultúra kimagasló személyisége tiszteletére szerveznek konferenciát Székesfehérváron. A Hetedhét Játékmúzeumban október 19-én, szombaton 10 órakor kezdődő eseményen az állandó és változó babakultúra témakört járják körül a szakemberek. A játéktörténeti előadásokon többek között a Barbie baba hatvan éves történetéről, a térben és időben változó gyermekkorról, a szerepjátékokról és a Moskovszky-gyűjteményben látható párizsi luxusbabákról is hallhatnak az érdeklődők.

 

 

A Kiss Áron Magyar Játék Társaság és Székesfehérvár Önkormányzata 1999 óta évente egy alkalommal szervez a Moskovszky-gyűjteményhez, a játékmuzeológiához kapcsolódó országos konferenciát Székesfehérváron. A Hetedhét Játékmúzeumban található Moskovszky Éva (1925 – 2010) régész, művészettörténész, a hazai játékkultúra kimagasló személyisége és édesanyja, Auer Erzsébet által hét évtized alatt összegyűjtött, négy-ötezer darabból álló játékkollekciója, amelyet 1996-ban helyezett el Székesfehérváron. A gyűjtemény 1998-ban került a Megyeház utcai Fehérvári Babaházba, majd a Hiemer-házban, a 2012 májusában átadott Hetedhét Játékmúzeumban kapott méltó elhelyezést.

A Moskovszky Éva emlékére rendezett játékkonferencia minden évben rendkívül színvonalas és hasznos programokat tartalmaz. Idén október 19-én, szombaton 10 órától az állandó és változó babakultúra lesz a téma. A nap során többek között a Barbie baba hatvan éves történetéről, a térben és időben változó gyermekkorról, a szerepjátékokról, a Moskovszky-gyűjteményben látható párizsi luxusbabákról, valamint a keleti babákról és a különleges amerikai szépségről, a nagy szemű Blythe baba történetéről is érdekes előadásokat hallhatnak az érdeklődők.

A programot a 15.40 órakor kezdődő kerekasztal beszélgetés zárja, amelynek témája az európai babakultúra jelenkori perspektívái. Moderátor: Dr. Pálfi Sándor tanszékvezető, főiskolai tanár, Debreceni Egyetem – Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar. Résztvevők: Dr. Györgyi Erzsébet (Kiss Áron Magyar Játék Társaság), Kalmár Ágnes (Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely), Dr. Kolosai Nedda (ELTE – TÓK), Dr. Nagy Veronika (Hetedhét Játékmúzeum), Dr. Tészabó Júlia (ELTE – PPK)

A konferencia ingyenes és nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >