Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Az őszi kerti munkánál is fontos a tűzmegelőzés
Az őszi kerti munkánál is fontos a tűzmegelőzés Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2019. október 17.
A kellemes időben sokan kezdenek bele az őszi kertrendezésbe és a lehullott falevelek összegereblyézésébe, söprésébe. A növényi hulladék összegyűjtésének legjobb, újrahasznosítható és környezetkímélő módja a komposztálás. Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak, de a tűzvédelmi szabályokról ilyenkor se feledkezzünk meg.

 

 

Az önkormányzati rendeletek pontosan szabályozzák, mely napokon, milyen időintervallumban szabad belterületen a kertben zöldhulladékot égetni. Ha az adott településen nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, akkor a növényi hulladék égetése tilos.

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal - katasztrófavédelmi kirendeltséggel - a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.



Mire figyeljünk a száraz növényi hulladék égetése során?



•       Alapszabály, hogy tüzet felügyelet nélkül soha sem hagyunk!
•       Ha engedélyezett az égetés, akkor is csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk. A háztartásban keletkező szemét, gumiabroncs, műanyag égetése tilos! Úgy gyújtsunk tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, a növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen.
•       Készítsünk a közelbe megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, tűzoltó készülék).
•       Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
•       Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a lángok gyors továbbterjedésének. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.



Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.



A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

 
< Előző   Következő >