Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow 40 milliárdos elvonással sújtanák az agráriumot
40 milliárdos elvonással sújtanák az agráriumot Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. február 20.

ImageA gazdálkodókkal akarják megfizettetni Gyurcsány Ferencnek a magyar gazdaságot romba döntő politikáját - szögezte le csütörtöki sajtótájékoztatóján Font Sándor. - Font Sándor megdöbbentőnek nevezte, hogy mintegy 40 milliárd forintot vonnának el a Földművelésügyis és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (FVM), a támogatási pénzalapokból. "A kormánynak fogalma sincs arról, hogy milyen helyzetben van a mezőgazdaság. Úgy tűnik, hogy az agráriummal akarják megfizettetni Gyurcsány Ferenc azon politikájának következményeit, mellyel romba döntötte az országot." - szögezte le a fideszes politikus.

A képviselő a mezőgazdaság jelenlegi helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy az állattenyésztést Gráf József politikája teljesen tönkretette, folyamatosan csökken az állatállomány létszáma, a növénytermesztők terményeik eladásakor spekulánsok kezébe kerültek. Az élelmiszer-feldolgozó piacot is teljesen tönkretették, melynek következtében a jó minőségű magyar élelmiszer eltűnt a piacról, helyette sokszor az emberi fogyasztásra alkalmatlan "élelmiszernek látszó" szemét érkezett, és azt fogyasztották az emberek - tette hozzá, aláhúzva: már szinte nincs olyan mezőgazdasági ágazat, ahová érdemes lenne befektetni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy százezres nagyságrendben vonultak ki az ágazatból gazdálkodók, elsősorban az őstermelők, és sokuk most szociális eltartott lett. Ezzel a mezőgazdasággal akarja a Gyurcsány-kormány megfizettetni elhibázott politikáját - szögezte le a szakpolitikus. Ez a nagyarányú - 40 milliárd forintos - elvonás iszonyú csapás a mezőgazdaságra, hiszen a támogatás volt az utolsó mentsvár - fogalmazott Font Sándor. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervbe vett elvonás a gazdálkodóknál még nagyobb mértékű, hiszen a 40 milliárd csak a nemzeti önrész, ettől többet tesz ki az uniónál veszni hagyott pénz összege.

Image
Fotó: Fidesz

Font Sándor kitért a közvetlen farmalapú támogatási rendszerek, az SPS és a SAPS, Top-up kérdéskörére is. Úgy tűnik, hogy meghátrál a kormány, és nem tudja az SPS-rendszert bevezetni, 800 millió euró forog kockán - hívta fel a figyelmet a képviselő. A politikus kifejtette: úgy néz ki, hogy a kormány visszatér a SAPS, Top-up rendszerhez.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az Alkotmánybíróság előtt van a köztársasági elnök beadványa, mely az SPS-rendszer hazai bevezetését kritizálja. Vélhetően a kormány nem bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság előtt meg tudnák védeni jogi álláspontjukat - jegyezte meg Font Sándor, emlékeztetve: a Fidesz a KDNP, és sok gazdaszervezet mindig is ellenezte a SPS ilyen típusú bevezetését.

Font Sándor feltette azt a kérdést is, hogy tartható-e Gráf József helyzete a 40 milliárd forintos elvonás, az általa erőltetett - nagyüzemi lobbisták számára kedvező - SPS rendszer körüli bizonytalanság miatt. Az a kérdés, hogy Gráf József morálisan tudja-e a továbbiakban vállalni a miniszterséget - fogalmazott a fideszes szakpolitikus.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >