Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Állandó és változó babakultúra
Állandó és változó babakultúra Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. október 21.
Moskovszky Éva játékgyűjtő, a hazai játékkultúra kimagasló személyisége tiszteletére szerveztek konferenciát Székesfehérváron. A Hetedhét Játékmúzeumban az állandó és változó babakultúra témakört járták körül a szakemberek, így többek között szó esett a Barbie baba hatvanéves történetéről, a térben és időben változó gyermekkorról, a szerepjátékokról és a Moskovszky-gyűjteményben látható párizsi luxusbabákról is.

 

 

Dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője örömét fejezte ki, hogy immár húsz éve ad otthont a város a játéktörténeti konferenciának. „A babával való játék és maga a baba olyan kulturális jelenség, amely sokkal több, mint játékszer. A baba lehet tudományos megismerés tárgya sok tudományterület érintésével. A konferencián a Moskovszky-gyűjtemény tárgyairól is olyan ismereteket szerezhetnek a résztvevők, amelyek nem megismerhetőek pusztán a kiállítás megtekintésével. Segítségül hívjuk a színháztörténetet és alkalmazzuk a pszichológiai, pedagógiai megközelítést is annak érdekében, hogy reflektáljunk olyan társadalmi kérdésekre, mint hogy az egyre terjedő, virtuális térben zajló játékok mellett szüksége van-e a mai gyerekeknek babára?"

A Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeuma által szervezett idei konferencia résztevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Mint mondta, a város büszke a Moskovszky-gyűjteményre és arra, hogy méltó körülmények között mutathatja be ezt a hagyatékot. „Nagyon jó dolog, hogy ehhez évről évre szakmai konferencia is társul, hiszen különleges és egyedülálló ez a gyűjtemény. Bizonyítja ezt a kiállítást megtekintő látogatók, illetve a konferenciára érkező, vagy éppen az év bármely szakában itt kutatást végző szakemberek száma is. Az itt látható babák egykor volt gyermekek játékai, sőt többek ennél: családi történetek, sorsok, emlékek őrzői.” - zárta köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere.

A Szent István Király Múzeum nevében dr. Négyesi Lajos hadtörténész, a múzeum tudományos osztályvezetője mondott köszöntőt, valamint a 60 éves Barbie előadáshoz kapcsolódva osztotta meg személyes, családi élményeit, amely a babához, a babázáshoz kapcsolódott. A konferencia levezető elnöke, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke, dr. Györgyi Erzsébet felvezetőjében felidézte azokat a fontos pillanatokat, eseményeket, amelyek a fehérvári babamúzeum, a játéktörténeti konferencia indulása és a Hetedhét Játékmúzeum alapításához kapcsolódtak.

Dr. Nagy Veronika köszönetet mondott a városnak a támogatásért, és egy-egy virágcsokorral köszöntötte Illyésné Ötvös Tündét, akinek érdeme, hogy Moskovszky Évának a gyűjtemény elhelyezésekor Székesfehérvárra esett a választása, valamint dr. Györgyi Erzsébetet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnökét. Húsz évvel ezelőtt a társaság Székesfehérvár Önkormányzatával közösen szervezte meg az első játéktörténeti konferenciát.

A Moskovszky Éva emlékére rendezett játékkonferencia minden évben rendkívül színvonalas és hasznos programokat tartalmaz. A nap során többek között a Barbie baba hatvanéves történetéről, a térben és időben változó gyermekkorról, a szerepjátékokról, a Moskovszky-gyűjteményben látható párizsi luxusbabákról, valamint a keleti babákról és a különleges amerikai szépségről, a nagy szemű Blythe baba történetéről is érdekes előadásokat hallhattak az érdeklődők.

Idén, rendhagyó módon, kerekasztal-beszélgetéssel zárul a konferencia. A program témája az európai babakultúra jelenkori perspektívái. Moderátor: Dr. Pálfi Sándor tanszékvezető, főiskolai tanár, Debreceni Egyetem – Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar. Résztvevők: Dr. Györgyi Erzsébet (Kiss Áron Magyar Játék Társaság), Kalmár Ágnes (Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely), Dr. Kolosai Nedda (ELTE – TÓK), Dr. Nagy Veronika (Hetedhét Játékmúzeum), Dr. Tészabó Júlia (ELTE – PPK).

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >