Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Diákok idézik meg 1956 szellemét Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2019. október 22.
Idén is ünnepi produkcióval emlékezik a székesfehérváriak közössége az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire és áldozataira. A Kőnél keményebbek című darab írója-rendezője Matuz János, aki ebben az évben a Széchenyi szakgimnázium diákjaival dolgozik együtt. Az előadásban fontos szerep jut Vörös Janka jazz énekesnőnek és egy zongorának is. Az ünnepi műsor október 23-án, szerdán 16 órakor kezdődik a Városház téren.

 

 

Már a próbafolyamat finisénél tartanak az október 23-i ünnepi műsorra készülő diákok és felnőttek. A héten már az összpróbái következnek a Matuz János által írt és rendezett darabnak, és három rövid jelenetet a sajtó számára is bemutattak az előadásban főszerepet kapó széchenyis diákok.

Az egyik próbára dr. Cser-Palkovics András polgármester is ellátogatott, köszönetet mondott a szereplőknek, felkészítőknek és a 80 éves jubileumot ünneplő Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium vezetésének, hogy diákjaiknak az iskolai időszakban is lehetővé tették a próbákon való részvételt. Mint mondta: "már évek óta hagyomány, hogy március 15-ét és október 23-át a fiatalok műsora eleveníti fel Székesfehérváron, hiszen mindkettő ünnep nagyban hozzátartozik a fiatalokhoz, és azzal, hogy ők jelenítik meg, talán közelebb is hozza ezeket az eseményeket hozzájuk." A sajtó nyilvánosságát kihasználva meg is hívta a székesfehérváriakat az október 23-án 16 órakor kezdődő ünnepi programra.

A próbát szintén megnézte a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium igazgatója, Horváth Lajos Zoltán, aki megköszönte a felkérést, és örömét fejezte ki, hogy a Vasvári után most egy szakgimnáziumra esett a műsorkészítők választása.

„Az 1956-os forradalmat, tudjuk, középiskolai padokból előlépő fiatalok, egyetemisták robbantották ki, akiknek elegük lett egy eltévedt ideológia önkényuralmából. Az elemi erővel kitörő szabadságvágy szabadságharcba torkollt, és az utolsó pillanatokban is ők harcoltak a barikádokon. Az ő tisztaságuk, hitük előtt tiszteleg 2019-ben a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája mintegy hatvan diákja a Kőnél keményebbek című ünnepi műsorral” – fogalmazott Matuz János az előadással kapcsolatban. A Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa által írt és rendezett műsor – ahogyan a korábbi években is – a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál. A darab olyan formában idézi meg a történelmünket meghatározó, sorsfordító napokat, hogy mindenki számára átélhető, valóban ünnepi alkalommá tegye a közös emlékezést.

A műsorban fontos szerephez jut a hazai jazz- és könnyűzenei élet elismert alakja, Vörös Janka, a táncos-mozgásos tömegjelenetek koreográfusaként a Vasvári Pál Gimnázium diákja, Fehérvár Táncosa, Tátrai Réka, a zenei vezető pedig Cserta Balázs. A próbák hete óta folynak, a részletek kidolgozása után a héten már az összpróbák következnek. Az ünnepi előadás október 23-án, szerdán 16 órakor lesz a Városház téren.

Az október 23-ához kapcsolódó ünnepi programok már 22-én elkezdődnek a városban. Reggel kilenc órakor a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél tart a Püspökség imádságos megemlékezést, és ekkor kezdődnek az iskolai rendezvények is. 9.00 órakor az Ötvenhatosok terénél a Bugát Pál Szakgimnázium ad műsort, 10.30 órakor a Tóvárosi Általános Iskola diákjainak műsorát láthatják az ’56-os emlékkeresztnél, 11.30 órakor pedig a Hotel Magyar Király falán lévő ’56-os emléktáblánál a Ciszterci Szent István Gimnázium ad műsort. Október 23-án, szerdán reggel 9.00 órakor Skorka Károly újságíró és költő emléktábláját avatják a Fejér Megyei Hírlap Ady Endre utcai épületénél, majd 16 órától a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >