Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Átalakul a szakképzés Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. október 23.
A következő évi beiskolázáshoz kapcsolódóan a szakképzési rendszer átalakításáról tartott rendhagyó tájékoztatót a székesfehérvári és a környékbeli általános iskolák igazgatóinak, pályaválasztási felelőseinek a Székesfehérvári Szakképzési Centrum a Városháza Dísztermében.

 

 

A szakképzési rendszer átalakulásáról, az alapszakmákról szóló tájékoztató füzetről, valamint a pályaorientációs tanácsadásról tájékoztatta a székesfehérvári és a környékbeli általános iskolák igazgatóit, pályaválasztási felelőseit a Székesfehérvári Szakképzési Centrum legutóbbi eseményén. A kihívás komoly, hiszen a kétkezi szakmáktól a mesterséges intelligencia irányításának elsajátításáig kell megfelelni a következő időszakban a szakképzési rendszernek.

A Városháza Dísztermében Mészáros Attila önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. Komoly kihívás és feladat előtt áll a szakképzési rendszer. Az átalakítás segíti a szakképzés jó hírnevének visszaállítását, és alkalmazkodik az ipar átalakulásához is. "Az elmúlt években az ipar is jelentős átalakuláson ment keresztül, és magas hozzáadott értékű munkát végeznek azok a szakképzett fiatalok, akik a szakképzési centrum műhelyeiből kerülnek ki." - hangsúlyozta. Mészáros Attila szerencsésnek nevezte a Székesfehérváron és a megyében tanuló diákok helyzetét, hiszen van választási lehetőségük. A város kiváló gimnáziumai mellett a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményei is komoly lehetőséget adnak a fiataloknak, akik a gyakorlatorientált, értékes szakmai képzést követően sikeresen érvényesülhetnek a munkaerőpiacon.

Török Szabolcs tankerületi igazgató szerint a pályaválasztáshoz elengedhetetlen, hogy a pedagógusok és a diákok is korrekt és megfelelő információ birtokában legyenek. Hozzátette, hogy mozdulni kell a szülők irányába is, amely gyakran nagyobb kihívás, mint a gyerekek helyes irányba terelése.

A negyedik ipari forradalom átalakítja a munka világát, megváltoztatja a munkavállalókkal szembeni követelményeket, erősíti az összetettebb feladatok iránti igényt. Új szakmák jelennek meg, a munkakörök átalakulnak, egyre keresettebb a jól képzett munkaerő, így a jó szakmaválasztás, az alapok megtanulása és gyakorlati elsajátítása a legjobb belépő a munkaerőpiacra. Ennek érdekében a szakképzési intézmények, a technikumok és a szakképző iskolák tananyaga jövő szeptembertől megújul, és olyan készségekre is kiterjed, amelyek megkönnyítik a további képzéseket, a korábban megszerzett tudás felfrissítését. A fiataloknak több idejük marad szakmaválasztásra, a vállalati közreműködőknek köszönhetően pedig munkakörnyezetben sajátíthatják el a szükséges ismereteket.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum megyei vezető pozíciót kíván betölteni a szakképzés területén a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzési profil kialakításával és megtartásával, valamint a hatékonyság, a versenyképesség és az eredményesség folyamatos növelésével, mondta el előadásában Kulcsár Szilvia. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója bemutatta azt a tájékoztató füzetet, amely tartalmazza a 2020 szeptemberétől induló 174 alapszakma listáját.

Az előadáson Fűrész István szakképzési szakértő mutatta be azt a komplex pályaorientációs rendszert, amely a gyermekek, a pedagógusok és szülők rendelkezésére áll, hogy segítsen a megfelelő tanulmányi-szakmai út kiválasztásához.

Az alapszakmákról részletes információt kaphatnak az érdeklődők a https://szakkepzes.ikk.hu oldalon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >