Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mihez kezdjünk az októberben szüretelt fügével?
Mihez kezdjünk az októberben szüretelt fügével? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. november 01.
Fügelekvár, fügedzsem, fügebor és fügepálinka – ez is várhat a napokban beérett fügére. A kiemelkedően meleg október miatt több helyen is újra lehetett szüretelni a fügefákat.

 

 

Oly’ csodás idővel ajándékozott meg bennünket az október, hogy újra le tudtuk szüretelni a fügefát. Szeptemberben még álmodni sem mertünk arról, hogy a hatalmas levelek között megbújó, kései termések hamarosan elérkeznek az utolsó fázisba, s feladják a leckét a gondos gazdának: vajon mit tegyünk velük?

A legegyszerűbb persze leszakítani őket a fáról (mely valójában egy hatalmasra nőtt bokor), letörni a kiálló tejes végüket, s már osonhat is be a szájba mindenestől a lédús, édes gyümölcs. Mivel a füge nagyon érzékeny, így a felhasználásról gyorsan kell dönteni, nehogy megromoljon.

Főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk a segítségével likőrt, bort, megszórhatjuk vele a gyümölcstortát, a piskótát, a gyümölcssalátát, vagy akár meg is aszalhatjuk.

 

Fügelekvár

A lekvárhoz mossunk meg két kiló érett fügét, vágjuk le a végeit, daraboljuk fel, s tegyük egy nagy lábasba. Adjunk hozzá egy kiló cukrot, egy rúd vaníliát, egy teáskanál őrölt fahéjat, egy teáskanál gyömbért, két citrom reszelt héját és levét. (Különlegesebbé tehetjük a lekvárt egy kis rummal, pálinkával, szegfűszeggel megbolondítva.)

Hagyjuk állni egy órán át – miközben többször kevergessük meg. Utána forraljuk fel, s amikor a cukor felolvadt, csökkentsük a hőfokot és főzzük (kavargassuk) egy órán át a masszát. Botmixerrel pépesíthetjük is, ha akarjuk.

Akkor lesz kész, amikor jó sűrű és ragadós. Vegyük le a tűzről, dobjuk ki belőle a vaníliarudat. Tegyük üvegekbe, zárjuk le, s állítsuk fejre az üvegeket öt-tíz percre. Egy-két napra szárazdunsztban pihentessük!

A lekvár azért jó választás, mert illik a hideg sült húsokhoz, süteményekhez is felhasználható, palacsintába is tekerhetjük, kenyérre is kenhetjük.
 
 
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:
https://www.fmc.hu/2019/10/26/mihez-kezdjunk-az-oktoberben-szuretelt-fugevel/ 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >