Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Urald a légzésed - és növekedni fog a teljesítményed! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. november 21.
Tudtad, hogy megfelelő légzéssel optimalizálhatod sportoláskor a regenerációt és direktben tudod növelni a teljesítményedet?

 

Egyszer már írtam arról, hogy az edzés minősége, eredményessége nem csak azon múlik, hogyan étkezünk, mennyit edzünk, milyen táplálék-kiegészítőket használunk, hanem fontos a regeneráció is, mely magába foglalja a minőségi pihenést, az edzésmentes napokat. Mindemellett más is befolyásolhatja edzésünk „sikerességét”, ez pedig egy olyan terület, melyet a sportolók és az edzők általában alul értékelnek. Ez pedig a légzés.

Lakatos Péter, a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, Pavel Tsatsouline magyarországi képviselője szerint optimalizálhatjuk a légzésen keresztül a regenerációt, és a teljesítményt is direktben tudjuk növelni. Tapasztalatai szerint a sportolók alapvetően borzalmasan lélegzenek, mert nem értik, micsoda lehetőség van a légzésben.

 

 

Nem tudják, hogy pár gyors gyakorlattal aktivizálni lehet a lépet, és máris több oxigén van a szervezetben. Vannak olyan gyakorlatok, amelyekkel növelni lehet a nitrogén-oxid szintet, és máris rugalmasabb lesz az érfal. De emelhetjük akár a széndioxid szintet is, ami hörgőtágító hatással jár, vagy próbálhatunk megszabadulni a felesleges szén-dioxidtól - megint speciális légzéssel.

Péter éveken át tanulmányozta, hogyan változik az edzések minősége / eredményessége a speciális légzés segítségével. Tapasztalatai szerint pár hét gyakorlás után már látható, érezhető a regenerációs képességek növekedése két intenzív mozgásos blokk között. Ez nagy segítség lehet azoknak, akik olyan sportban akarnak sikeresek lenni, ahol a rövid sprinteket kevés intenzív blokkok követik.

 

Ha meg akarjuk vizsgálni a helyes légzés és a gyorsaság / erő fejlesztésének összefüggését, akkor azt látjuk, hogy ez a biomechanikai légzés területéhez tartozik.

„A légzés szerepe minden mozgás során alapvető fontossággal bír.” – jelentette ki Lakatos Péter – „A gyorsaság / robbanékonyság / erő esetében a cél a terhelésnek megfelelő stabilitású törzs létrehozása, ami alapvetően a légzés által vezérelt. Ezt kevesen tudják, de a légzés itt is fókuszban van.”

A légzésminta felborulása elsődleges jele annak, hogy magasabb intenzitással edzünk, mint arra az alany alkalmas.

A szakértő szerint a légzés javítása némi tudatosságot feltételez, amiben az a nehéz, hogy napi 20-30.000 alkalommal aligha lehet erre figyelni. Azt viszont könnyedén megtehetjük, hogy törekszünk arra, hogy mindig az orrunkon át lélegezzünk, a szánk csukva legyen (amikor nem beszélünk, nem étkezünk). Ez azért fontos, mert így megakadályozhatjuk a túllégzést – orvosi nevén hiperventillációt.

 

A hiperventilláció a gyökere az asztmának, idült hörghurutnak, az éjszakai légzészavaroknak (horkolásnak, apnoe-nak), a szív- és keringési rendellenességeknek, magas vérnyomásnak, migrénnek, allergiának, pszichés zavaroknak (pánikbetegség, depresszió) is.
 

Hogy miért? Mert a túllégzés a szén-dioxid szint csökkenésén keresztül hörgőszűkületet, légzészavart, keringésromlást, összességében romló szöveti oxigénellátást eredményez, ami a szerveink, szabályozó rendszereink (idegrendszer, immunrendszer, hormonális rendszer) működési zavaraihoz, krónikus betegségek kialakulásához vezet. A gyógyuláshoz vezető út pedig a légzés csökkentése, finomítása megfelelő gyakorlatokkal és kellő odafigyeléssel.

 

A hatékony légzés tanulható! - Lakatos Péter előadás közben (Fotó: Lakatos Péter Facebook-oldala)

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/10/29/urald-a-legzesed-es-novekedni-fog-a-teljesitmenyed/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >