Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Isten éltesse a Katalinokat!
Isten éltesse a Katalinokat! Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina, Bácskai Gergely   
2019. november 26.
Hagyományos Katalin-napi rendezvénnyel emlékeztek az egykori felsővárosi fertályos asszonyra és a városban élő Katalinokat köszöntötték hétfőn koraeste a Liszt Ferenc utcában. Kati néni szobra körül a város hagyományos névnapi rendezvényén dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője mondta el ünnepi gondolatait. Az egykori Katalin-bálok emlékének felelevenítésére és az újkori hagyományok megőrzésére az esti mulatozás a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott.

 

 

Kati néni szobra Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége. Ihletője, Molnár Imréné Boda Katalin a városi piac jellegzetes alakja volt, aki hosszú éveken át rótta a Felsőváros és a piac közötti utat a sült liba- és kacsafertályokkal megrakott kocsijával. A hiedelem szerint a „fertályos asszony” szerencsét hoz, ebben a reményben a Liszt Ferenc utcában sétálók közül sokan megérintik a szobrot, nem véletlen, hogy annak orra egészen kifényesedett a hosszú évek szerencsehozó érintései alatt. Alakja ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások.

Az idei ünnepség a Prikulicsok és a Szabad Színház művészeinek mindenki Kati nénijét idéző utcajátékával kezdődött. Ezurán köszöntő gondolataiban Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András idézte fel, hogy tavaly szakadó esőben ugyanúgy emlékeztek meg Kati néniről, köszöntötték a Katalinokat. Mint mondta, nem véletlenül alakult ki hagyomány abból, hogy minden évben november 25-én a Liszt Ferenc utcában Kati néni szobránál ilyen sokan összejönnek. „Egy több mint ezeréves városban élünk, amire okkal vagyunk büszkék. A történelmünkben pedig sok jeles alak dolgozott, tett a közösségért, akik kiemelkedőt alkottak, de ezen nagy történelmi személyiségek is kevesek lettek volna ahhoz, hogy ez a város a mai napig itt legyen. Valójában minden korszakban a mindennapok embere és a mindennapok élete határozta meg és vitte tovább a várost a nehézségeken való túljutásban. Az egyén, aki fehérvári polgárként tette a dolgát, végezte hivatását a mindennapokban. Valójában Kati néni szobra is a mindennapok emberének állít emléket, akikre mindig szükség van, és a jövő Fehérvárja is csak akkor képzelhető el, ha mi közösségként és egyénként is tesszük a dolgunkat a mindennapokban, akkor is, amikor könnyebb, és akkor is, amikor egy kicsit nehezebb. Kati néni ennek a szimbóluma, és ezáltal beleíródott a város történelemkönyvébe és sokak szívébe, lelkébe. Köszönhetően Kocsis Balázsnak pedig Kati néni itt maradt velünk, minden nap elmehetünk mellette, odaléphetünk hozzá, megérinthetjük az orrát, és ezek azok az emberi történetek, amik egy várost közösséggé és várossá formálnak.” – hangsúlyozta a polgármester.


Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője Vörösmarty Mihály soraival köszöntötte a Katalinokat. Mint mondta, sajnos a ma emberének ritkán van ideje merengeni a régmúlt időkön, azonban a Liszt Ferenc utcában bölcs nyugalmával évek óta összeterelget bennünket Kati néni maga köré. „Éreztük, hogy jönnünk kell, mert mindannyian szeretjük a jót és a szépet. A földkerekség sok részén találhatók olyan kedves alkotások, mint a mi Kati néni szobrunk, amit nagyon szeretünk. A szobor nem személytelen, hanem lüktet, pezseg benne az élet, jelenlétével pedig a városban élő emberek mindennapjainak ad keretet, akár egy reggeli mosollyal vagy esti sóhajjal.” 

A névnapjukat ünneplő Katalinokra a polgármester és a képviselő Isten áldását kérte, majd Kati néni szobrát egy csokorral, míg a jelenlévő hölgyeket egy-egy szál virággal köszöntötték fel. A helyszínen a muzsikáról és a jó hangulatról a Tilinkó Zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja, míg a vendéglátásról, az ízes zsíros kenyérről, a forralt borról és teáról a Hagyományos Piacokért Egyesült és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodott. 

Ezután a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott a program, ahol hajdanán nagy hagyományai voltak a Katalin-báloknak. A közösségi házban ünneplőket Földi Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte, a beszéd után a TáncolKodó Táncegyüttes és a Tilinkó Zenekar műsorával, valamint közös tánccal és a szervezők jóvoltából, bőséges vendéglátással zárult a névnapi est.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >