Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
ÖRÖKKÉ AKTUÁLIS ÉLETHELYZETEK A ROMEO ÉS JÚLIÁBAN Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Bence   
2019. november 27.
A székesfehérvári Vörösmarty Színház jubileumi évadának következő nagyszínpadi bemutatója Shakespeare halhatatlan remekműve, a Romeo és Júlia volt november 23-án, amelyet Hargitai Iván vitt színre.

 

 

A Vörösmarty Színház évekkel ezelőtt elkezdett Shakespeare ciklusának régóta beígért darabjának bemutatásával csak azért várt a Lear, a Velencei kalmár, a Hamlet után, mert társulatában nem volt se igazi Romeo, se Júlia. A színház önálló társulatának megalukálásának 25. évfordulójával fémjelzett évadának kezdetére ez a kérdés megoldódott. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről frissen a teátrumhoz szerződött szépséges Ladányi Júlia, és a tévésorozatok fiatal sztárja, Kovács Tamás személyében két olyan kivételes tehetségű színész játssza a címszerepeket, akik emlékezetesen keltették életre a veronai szerelmesek közismert, tragikus történetét.

 

A fiatal Ladányi Júlia szerint nagyon nehéz klasszikusokat színpadra állítani, mert ezeket már rengetegen feldolgozták valamilyen formában: „Az alkotók mégis mindig arra törekednek, hogy valami újat is hozzátegyenek a korábbiakhoz. A Romeo és Júliában mi nem feltétlenül az újdonságot keressük, sokkal inkább a mű mélységét próbáljuk megmutatni. Arra koncentráltam, hogy megtaláljam a szerepemben azt, amitől Júlia élővé, igazzá válhat általam.” – mondta a 24 éves színésznő, akinek a kihívást a darabban Júlia őszinteséggel teli életének megformálása jelentette.

 

A Romeot alakító Kovács Tamás szerint azért érdemes újra és újra elővenni Shakespeare műveit, mert olyan örökérvényű dolgokról szólnak, amiket érdemes boncolgatni: „Arra lettem figyelmes, hogy az embert évezredek óta két dolog: a szerelem és a halál foglalkoztatja. Azért izgalmas ezt a szerepet játszani, mert rendkívül nagy amplitúdón mozog. Romeo négy nap leforgása alatt megél egy egész életet, ilyenkor az ember bele tudja tenni az összes csalódottságát, fájdalmát és az összes érzését is.

 

A klasszikus világirodalom gyönyörűen megírt tragikus szerelmi történetének további szerepeiben többek között Nagy Pétert, Sághy Tamást, Tóth Ildikót, Varga Gabriellát, Kádas Józsefet, Závodszky Noémit, Kozáry Ferencet és Imre Krisztiánt láthatjuk.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >