Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kincsestár Konferencia - Középpontban a gyermek Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. november 27.
A tavalyi Kincsestár Konferencia szakmai sikerén felbuzdulva a SZÉNA Egyesület idén is megrendezte a pedagógusoknak, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek és érdeklődő szülőknek szóló eseményét, a Kincsestár Konferenciát. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban Bálesné Elekes Rita, a SZÉNA Egyesület vezetője és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket.

 

Az élményalapú közösségépítésről, az online zaklatásról, a nonverbális kommunikáció szerepéről valamint hiperaktivitással és figyelemzavarral (ADHD) küzdő gyermekek segítéséről is szó volt az idei Kincsestár Konferencián. A SZÉNA Egyesület második alkalommal rendezte meg a szakmai délutánt, amelyen gyermekekkel foglalkozó szakemberek, pedagógusok és szülők vettek részt.

Bálesné Elekes Rita, a szervező egyesület vezetője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az egy évvel ezelőtt, a SZÉNA a Családokért Egyesület 25 éves évfordulójára szerevezett szakmai program. „Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk tavaly a résztvevőktől, hogy fontos problémákra reagáltunk. A jó gyakorlatot folytatjuk, hiszen nekünk felnőtteknek, szülőként, szakemberként felelősséggel, hittel és értékkel kell gondoskodnunk a gyermekeinkről. Felelősségünk a vezetésben, hitünk, hogy mindenkiben van valami jó, és az érték felfedezése és erősítése mindannyiunk feladata annak érdekében, hogy a ma gyermekei a jövő társadalmának jó polgárai legyenek.”

Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Bizottság elnöke szerint a tudatosság és a felelősség felvállalása az egyetlen lehetőségünk a nevelésben arra, hogy ebben a technikai fejlődésben szinte felfoghatatlan ütemben gyorsuló világban, a hömpölygő információáradatban, a stresszel teli környezetben ne hagyjuk magukra a gyermekinket, ne hagyjuk sodródni őket. „Olyan hatásmechanizmusok működnek a társadalomban – hasonlóan gyorsuló ütemben a technikáéhoz –, amelyek ijesztően szélsőséges viselkedést idézhetnek elő, mint az agresszió, a bűnözési hajlam stb. Ezeket nemcsak kezelni kell tudnunk nekünk felnőtteknek, hanem legjobb tudásunk szerint felelősséget vállalva azon dolgozni, hogy megelőzhessük a kialakulásukat. Ez pedig elképzelhetetlen a nevelési elvek és szokások esetleges felülbírálása, az újabb tapasztalat- és információszerzés, az újabb megközelítések és párbeszédek nélkül. A biztonság, a lelki kiegyensúlyozottság érzésének a megteremtése egy gyermek számára nemcsak a családok évében, és nemcsak a családok feladata.”, mondta Földi Zoltán.

A Kincsestár Konferencia résztvevői a különböző témákat műhelymunka keretében, egy-egy előadó vezetésével dolgozták fel. Szó volt a szivatásról, zaklatásról, online zaklatásról, az élményalapú közösségépítés folyamatáról, valamint a nonverbális kommunikációról. A gyakorlatorientált fórumot a Bethesda Gyermekkórház ADHD Centrum munkatársainak az "ADHD-val élni és élni hagyni" című előadása zárta.

A program Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ támogatásával és szakmai együttműködésével valósult meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >