Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Bemutatták a Csoóri Sándor Életmű-sorozatot Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. december 04.
A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett irodalmi esten mutatták be a Csoóri Sándor Életmű-sorozatot Székesfehérvár közönségének. Ez az esemény volt a szeptember 12-én megalakult Csoóri Sándor Társaság első nagyszabású nyilvános programja. A sorozat eddig megjelent kilenc kötetét újabb kiadványok követik a jövőben.

 

Az Erdélyi Szalon Kiadó 2018 tavaszán indította el a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas Csoóri Sándor életművét összefoglaló sorozatot. A tervek szerint húsz kötetben adják közre a költő, író és közéleti személyiség írásait, verseit, naplójegyzeteit, az eddig kiadatlan anyagokat, valamint a teljes levelezést és az ÁBTL titkos dossziékat. A sorozatban eddig kilenc kötet jelent meg: Csillagkapu, Emlékkönyv, Éji nap – nappali Hold 1955-1989, Éji nap – nappali Hold 1990-2011, Régi vérfoltok vöröslenek, Összegyűjtött versek I-II.-III.-IV.

A szeptember 12-én megalakult Csoóri Sándor Társaság missziót teljesít azzal, hogy felvállalta az életmű hagyatékának megőrzését, gondozását és közkinccsé tételét. Az irodalmi és művelődéstörténeti szervezet a keddi elnökségi ülését követően rendezte meg első nagyszabású nyilvános programját, melyen bemutatták az életmű-sorozat eddig megjelent valamennyi kötetét. A Sebő együttes folklórműsora és megzenésített versei méltó keretet adtak az eseménynek.

„Ha valaki meg akarja ismerni a XX. századnak a velünk történt történelmét és a XXI. század legelejének a történelmét, akkor Csoóri Sándor ebben nem kikerülhető. Illyés Gyula életművét tudom hozzá társítani, körülbelül a kettő adja ki azt, amire igazán szükségünk volna ahhoz, hogy önmagunkra tudjunk ismerni. Ezért fontos a Társaság megalakulása! Nagyon remélem, hogy az életműsorozat a maga teljességében ehhez hozzájárul. Nem látom a sorozat végét, mert hihetetlen mennyiségű írásanyag gyűlt össze.” – fogalmazott a bemutató kapcsán Pálfy G. István, a sorozat főszerkesztője.

A sorozat bemutatóján közreműködött L. Simon László József Attila-díjas magyar író, költő, országgyűlési képviselő is, aki többek között elmondta: Csoóri Sándor írásaiban egyértelműen látszik, hogy meghatározó volt számára a szülőföld, a szülőfalu és a megye. Székesfehérvár is azzal a kettősségével, hogy a kommunizmus időszakában Csoórit kitiltották a városból, ami életre szóló sértettséget jelentett számára.

Bakonyi István, a Társaság elnöke elmondta: Csoóri Sándor jövő évi, 90. születésnapja számos feladatot ró rájuk. Az alkalom tiszteletére terveznek emlékülést Zámolyon, Csoóri Sándor szülőfalujában, valamint irodalmi-zenés-táncos programot a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az elnökségi ülésen szó volt továbbá emlékszobor vagy dombormű felavatásának lehetőségéről is, konkrét döntés ezzel kapcsolatban később várható.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >