Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A klímaváltozásra adott válaszok Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. december 04.
A különböző szakterületek klímaváltozásra adott megoldásairól, válaszairól rendezett konferenciát a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség Egyesület és Székesfehérvár Önkormányzata. A város zöld beruházásai mellett a sikeres faültetésről, faápolásról, vízáteresztő burkolatokról és a növényvédelmi problémákról is hangzottak el előadások a szimpóziumon.

 

 

 

A klímaváltozásra adott válaszok a különböző szakterületeken címmel rendeztek konferenciát a Sóstó Látogatóközpontban. A rendezvény résztvevőit Kirrné Feicht Ágnes, a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség Egyesület elnöke köszöntötte.

Székesfehérvárnak a klíma- és környezetvédelemben vállalt felelősségéről megnyitó beszédében dr. Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta: „A hosszú távú befektetések jelentőségét mint gazdasági és pénzügyi szakember is hangsúlyozom: annak az eredménye, amit ma többek között a zöldfejlesztésekkel elvégez a város, csak tíz vagy több tíz év múlva mérhető, látható. De a jelennek éppen a múlt felelőtlenségéből fakadó hiányosságai és problémái mutattak rá, hogy a jövő, a jövőnk és a családunk vagy a nagyobb közösségünk jövője a közösségünk kezében van. Az eddigi feladatok és tapasztalatok azt mutatják: a klímavédelem kapcsán az együttműködés, a közös gondolkodás és a cselekvés lehet a kulcs.” Az alpolgármester az együtt gondolkodásra civil kezdeményezésű jógyakorlatok példáit hozta – köztük a 10 millió Fa programot, a jancsárkerti biopiac akcióit, a komposztálásról szervezett Zöld suli konferenciát és az első csomagolásmentes boltot Fehérváron.

Az önkormányzati forrásból és önkormányzati kezdeményezésre indított beruházások közül a Sóstó-rehabilitációról, a köztéri parkok és terek megújításáról, a Virágos Magyarországért és a Fecskebarát Fehérvár programról, a kerékpáros közlekedésfejlesztésről, valamint az égetési tilalom bevezetéséről is szólt. A város terveivel és a folyamatban lévő fejlesztésekkel kapcsolatban pedig többek között a Zichy liget megújítását, a CO2 kibocsátás csökkentése céljából létrehozott együttműködést, az elfogadás alatt lévő 2020-2025 Környezetvédelmi Programot, a jelentős fásítást magában foglaló Zöld Város – Fehérvár Tüdeje program folytatását, valamint a Klímastratégia létrehozása és szemléletformálás Székesfehérváron című, elbírálás alatt lévő pályázatot sorolta fel összefoglalójában.

Bozai István
városgondnok mutatta be a város zöld beruházásaitképekkel is szemléltetve a fejlesztéseket, és kitérve a beruházások megtervezésének a legfontosabb szempontjaira, valamint a működtetés során felmerülő újabb kérdésekre, újabb megoldások szükségességére.

A szakmai rendezvényen előadást tartott Barabits Elemér, az Alsótekeres Faiskola ügyvezető igazgatója, Ócsvári Gábor, a Magyar Faápolók Egyesület alapító tagja, Ambrus Mária Zsófia táj- és kertépítő mérnök, a felvetett témák között pedig a vízáteresztő burkolatok alkalmazása mellett a közterületeken tapasztalt növényvédelmi problémák is felmerültek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >