Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Minden, amit a ketogén diétáról tudni érdemes
Minden, amit a ketogén diétáról tudni érdemes Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. december 13.
Alacsony szénhidrát és magas zsírbevitel - ez a ketogén diéta lényege, mely több energiát, minőségibb alvást, kiváló állóképességet és zsírtalanabb testet ígér mindenkinek.

 

 

A ketogén diéta lényege az, hogy a táplálékbevitel során a makro tápanyagok arányával, a kalória csökkentésével, esetleges böjtel vagy időben korlátozott étkezéssel a szervezet dominánsan már nem a glükózból nyer energiát - ATP - hanem a zsírsavakból, ketontestekből. Ennek hatására jön létre a ketózis nevű állapot, ami nem keverendő össze a ketoacidózis nevű állapottal, amely életveszélyes.” – tudtam meg Lakatos Pétertől

 

A szervezet hamarosan a zsírraktárakhoz nyúl (Fotó: pxfuel.com)

 

A Precision Nutrition amerikai táplálkozási szakértői végzettséggel (is) rendelkező sportember / edző kifejtette, hogy sokszor ketogénnak neveznek a hozzá nem értők olyan élelmiszereket is, amelyek nem sorolhatók ebbe a kategóriába.

 

„Csak azért még nem keto valami, mert annak nevezzük arra gondolva, hogy a kevés szénhidrát egyben ketózist is jelent!”
 

– hangsúlyozta – „Nyilván alacsony szénhidrát bevitele mellett a ketontestek mennyisége növekszik, de gyakran nem éri el azt a szintet, amely ketózisnak nevezhető. Sokan az alacsony szénhidrát mellett nagy mennyiségű fehérjét visznek be, nem tudván, hogy a szervezet egy glükoneogenézis nevű folyamat során fehérjéből is képes glükózt előállítani, ezzel megint megakadályozva a ketogén diéta alapját képező ketózis kialakulását. A ketózis persze mérhető is, nem elvont fogalom. Vérből, leheletből, vizeletből pontosan kimutatható, és ez a sorrend egyben a pontossági sorrendje is az ellenőrzésnek.”

 

Minden, amit a ketogén diétáról tudni érdemes

 

A ketogén diéta esetében egyébként nem egyszerűen arról van szó, hogy a cél az, hogy ketontest termelődjön. A fő kérdés az, hogy mennyi?

 

Egyes edzések után simán kerülhet az alany ketózisba - post exercise ketosis -, de miután a többség ilyenkor leginkább fehérjét és szénhidrátot pótol, ezért ilyenkor rövidtávú a hatás.
 

Az enyhe táplálkozási ketózis valahol 0.5 mmol/l felett kezdődik, és 3 mmol/l-ig tart - itt már korántsem enyhe a mérték. E szint felett kezdődik a terápiás szint, amit egyes betegségek - lásd epilepszia - alkalmaznak, és nagyjából 5 mmol/l-ig tart. Vagyis: ha olyan terméket vásárolunk, amely csomagolására az van írva, hogy „keto”, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az elfogyasztásával valóban ketózisba kerülünk.

 

A szakértőtől megtudtam, hogy elképesztő mennyiségű kutatás jelenik meg e témakörben. Péter idén decemberben vendégül is látja a világ vezető kutatóját, Dr. Dominic D’Agostino-t, akit azért hívott meg, hogy tudását megossza a hazai sportolókkal / edzőkkel / érdeklődőkkel. Az amerikai professzor és kutatócsoportja a Dél-Floridai Egyetemen a metabolikus terápiát kutatja hosszú évek óta. Mint bebizonyította tudós-társaival: az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelt előtérbe helyező diéta a rákkezelésnek is az egyik fontos alap-pillére lehet! Jelenleg a ketogén diétát használják az amerikai haditengerészet elit búvárjainál is, és világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó elemének számít. (Többek között Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója is ezt alkalmazza: kalóriabevitelének 50-60%-a zsírból származik.)

 

Az így táplálkozó sportolók mind arról számolnak be, hogy jobb lett a közérzetük, az energia-szintjük pedig nőtt.
 

Állóképességi atléták esetén a teljesítmény növekedése igencsak meggyőző. – Péter tíz évvel ezelőtt kezdte el tanulmányozni a ketogén diétát, s 6-7 éve rendszeresen tart is ketogén diétás blokkokat minden évben. Vagyis ciklikus módon követi a diétát. Személyes tapasztalata szerint e diéta több energiát, jobb alvást és kiváló állóképességet jelent.

 

Nem mindegy, mint nevezünk ketogénnek (Fotó: pixabay.com)

 

A sportolói beszámolók mellett meg kell jegyezni, hogy a ketogén diéta egészségügyi, terápiás hatása is elképesztő: gyógyító ereje kiemelkedő egy sor speciális ráktípus esetén, gyógyszeresen nem kezelhető epilepsziásoknál, kettes típusú cukorbetegeknél alkalmazva. A pozitív hatásokról évek óta sorra jelennek meg olyan kutatások, melyek alátámasztják a személyes tapasztalatokat, s a tényt, hogy így növelhető a konvencionális kezelések hatásfoka. 

 

Ezek után már bizonyára mindenki kíváncsi arra, hogy hogyan is működik ez a diéta? A „titok” teljesen logikus:

 

A fokozatosan kiürülő glikogén raktárak helyett a szervezet alternatív energiaforrás után néz, ami az étkezéssel bevitt és a testünkön felhalmozott zsírt jelenti.
 

Ez a zsír jó pár napra, hétre elegendő tartalékot jelent többségünk esetén, és amely hatására a tartalékokat képező zsírt a szervezet mobilizálja, és ketontestek formájában képes energiát termelni belőlük a mitokondriumokban. A szervezet ettől a magas cukorfogyasztás miatt ez ellen kezdetben tiltakozik, de hamar megtalálja a módját és onnan már egyszerűen működik a folyamat.

 

 

 

A  cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/12/03/minden-amit-a-ketogen-dietarol-tudni-erdemes/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >