Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Állampolgársági esküt tett Stopira
Állampolgársági esküt tett Stopira Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. december 10.
Ünnepélyes keretek között tette le a magyar állampolgársági esküjét a MOL Fehérvár FC játékosa, Ianique dos Santos Tavares, Stopira. A Zöld-foki szigetekről származó futballista a 2012-13-as szezonban csatlakozott a fehérvári csapathoz. A sportoló azonban a FIFA szabályai értelmében nem öltheti magára a címeres mezt, a Vidi csapata azonban mától eggyel kevesbb légióst számlál majd.

 

 

A Városháza kistanácstermében, dr. Cser-Palkovics András polgármester előtt tett esküt a MOL Fehérvár FC játékosa, a Zöld-foki szigetekről származó Ianique dos Santos Tavares, Stopira.

A honosított játékost Szent István városában, magyar állampolgárként először a polgármester köszöntötte: „Megtisztelve érzem magam, hogy újra a nemzet történelmi fővárosában, a Városházán kerülhet sor városunk egyik kiemelkedő játékosának honosítására. Stopira a Vidi szurkolóinak a település határain túl is rendkívül sok örömöt okozott. Büszkék vagyunk rá, hogy mától kezdve közösségünknek állampolgárként is tagja. További sok sikert kívánok a sporteredményekhez, remélem még sok éven át fog itt Székesfehérváron a Vidi, és ezzel a magyar labdarúgás fellendítésében is oroszlánrészt vállalni.” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

A MOL Fehérvár FC Zöld-foki szigeteki játékosa Portugáliában, a Santa Clara csapatánál kezdte karrierjét, majd két idényt követően, 2010. nyarán a spanyol Deportivo La Corunához került, ahol a második csapatban lépett pályára. A Vidihez pedig már a Feirensétől érkezett, és 2012. nyarán kimagasló félszezont produkált, játékával hamar közönségkedvenc lett. Elsősorban az Európa Liga selejtezőiben számított rá a csapat akkori vezetőedzője, Paulo Sousa, és Stopira több nagynevű ellenféllel szemben is emlékezetes játékkal hálálta meg a bizalmat: négy bajnoki ezüstérmet és két aranyérmet is gyűjtött, miközben a csapat alapembere volt. 2018. nyarán és őszén előbb kiharcolta a Vidivel az Európa Liga-csoportkört, majd végig is játszotta, Thessalonikiben a PAOK ellen emlékezetes fejesgólt is szerzett.

Nincsenek szavak, amikkel igazán le lehetne írni az érzést, ami most bennem van. Igazán különleges nap ez az életemben, fantasztikus érzés, hogy mától magyar állampolgárnak mondhatom magamat. Igazán örülök, hogy megoszthattam a ceremónia pillanatait a csapattársaimmal és a klub dolgozóival: köszönöm, hogy a MOL Fehérvár mellett mindig számíthattam a városra is az elmúlt hét évben. Számos jó emlék köt már Székesfehérvárhoz, de talán a legjobbak mégis azok voltak, amikor a bajnoki címeinket ünnepelhettük a szurkolóinkkal a Belvárosban. Eskümhöz híven ezentúl is azon fogok dolgozni, hogy öregbítsem a klub, a város és a magyar futball hírnevét.” – nyilatkozta a ceremónia után Stopira, aki az elmúlt hét évben 181-szer öltötte magára a piros-kék mezt.

Bár Stopira hivatalos értelemben véve magyar állampolgár lett, a FIFA szabályai szerint honosítása ellenére sem öltheti majd magára a címeres mezt, a Vidi csapata azonban, a játékos állampolgári esküje után eggyel kevesebb idegenlégióst számlál majd. 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >