Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Pénteken, Luca napján nyílik meg a karácsonyfák utcája Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. december 12.
Egyedülálló kezdeményezéssel kapcsolódik a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a székesfehérvári adventi programokhoz. December 13-án, Luca napján a Rác utca karácsonyfák utcájává alakul át: általános iskolai csoportok kapnak egy-egy fenyőt, melyet maguk dekorálnak ki saját készítésű díszeikkel. Ezen a napon még számos Luca-napi érdekességekkel, mesével, néprajzi előadással, lucabúza-vetéssel várják a résztvevőket.

 

 

„Luca, Luca kitty-kotty, …” mottóval zajlik a december 13-i, pénteki nap  a fehérvári Skanzenben. A fenyőfa-díszítő akcióhoz húsz általános iskolai osztály vagy csoport kapcsolódik. A Rác utcában kihelyezett fenyőkből minden csoport kap egyet-egyet, melyet saját készítésű díszekkel dekorálnak. A díszítés reggel 8 órakor elkezdődik és egészen 16 óráig tart. A résztvevő gyerekeket az egyesület megvendégeli. A fákat december 22-ig bárki megnézheti, ezután rászoruló családokhoz kerülnek majd, éppen ezért fontos lenne, hogy mindenki vigyázzon rájuk.

A folytatásban egyéb programok is lesznek. 14.00 órától hallhatunk a lucaszék készítésének titkairól, 15 és 17 órakor Luca-napi boszorkány mesél a gyerekeknek, majd Váczi Márk néprajzkutató tart előadást a naphoz kötődő népszokásokról. 14-18 óra között vetik a lucabúzát, melyből mindenki kap egy cseréppel, amit a karácsonyfája alá tehet, de lesznek Luca-napi jóslások, jósló szokások is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >