Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tovább bővül a kosárlabda-régió Nyomtatás E-mail
Írta: Somos Zoltán   
2020. január 08.
Együttműködési megállapodást írt alá az Alba Fehérvár akadémiája a sárbogárdi és dunaújvárosi kosárlabda klubbal. A régióban kosárlabdázó tehetséges fiatalok komoly esélyt kapnak a fehérvári profi klubtól, hogy magasabb szinten is játszhassanak. Emellett pedig a sportág népszerűsítése is célja az együttműködésnek.

 

 

Az Alba Regia Sportcsarnok VIP-termében tartott szerződéskötésen Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke elmondtam, jó úton haladnak a kitűzött célok elérése felé a kosárlabda szélesebb regionális bázisának létrehozásában. „Újabb lépcsőfokhoz érkeztünk az utánpótlás nevelésben. Korábban a fehérvári bázis megteremtése volt a cél, most pedig bővítjük a kört. A Velencei-tavi régió után a sárbogárdi és dunaújvárosi klub is csatlakozik az utánpótlás nevelésünkhöz. Fontos mérföldkő ez, hiszen nemcsak a város, hanem a teljes régió gyerekei is csatlakozhatnak a kosárlabdához. A két klub önálló gazdálkodást folytat, mi pedig velük szakmai együttműködésben dolgozunk. Várpalotával együtt már három jelentős bázisunk is van, az ottani gyerekek számára Fehérvár nemcsak a sportban, hanem a tanulásban is lehetőségeket jelent.” – emelte ki a klubelnök.

Az együttműködésbe most bekapcsolódó két vidéki egyesület vezetője egyaránt azt hangsúlyozta, nagy előrelépés számukra a megállapodás az Albával. „A Sárbogárdi Kosárlabda Klub 2002 óta működik önállóan, 2012 körül kezdtünk az utánpótlással foglalkozni. Azóta nőtt a bázis, ami 45-50 fős jelenleg. Egy olyan nagy és profi klubbal, mint az Alba Fehérvár az együttműködés nagy lehetőség. Korábban már sikerült négy saját nevelésű gyermeket a fehérváriakhoz átirányítani. Reméljük, a jövőben ez a szám növekedni fog.” – mondta Tóth Krisztián, a sárbogárdiak elnöke.

A Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda SE részéről Boda Gábor elnök írta alá a szerződést. „A klubunk 2011-ben alakult, a helyi utánpótlás nevelésének megalapozása céljával. Ez jól sikerült, ma mi vagyunk Dunaújváros egyik legnagyobb utánpótlás klubja, több mint száz gyermeket foglalkoztatunk. Kérdés volt, hogyan folytathatják a felnövő gyerekek, akár élsportolóként, ezért volt fontos ez a megállapodás az Albával.” – jelentette ki Boda Gábor.

Mészáros Attila
, Székesfehérvár sportért is felelő alpolgármestere szintén jelen volt a szerződés aláírásakor. A városvezető emlékeztetett rá, a profik között is egyre hangsúlyosabb a saját nevelésű fiatalok szerepe, ezért is fontos a nevelés. „A város szempontjából nagyon fontos az utánpótlás fejlesztése, a fiatalok sportolása és egészséges életmódja miatt. Fontosak a keretek, melyek között sportolhatnak, a város pedig a megfelelő infrastruktúrát biztosítja ehhez. Látjuk a mai kosárlabdában, milyen sokat számít, hogy legyenek magyar fiatalok, akik felnőttként csatlakozhatnak majd az első csapathoz. Ennek látjuk már a jeleit Fehérváron. Köszönjük a két vidéki egyesületnek, hogy csatlakoznak. A szakmai minőség az Alba Fehérvárnál adott, ezért ez az együttműködés sikerre van ítélve.”

Az Alba Fehérvár Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakosztályvezetője, Peresztegi Nagy Ákos arról beszélt, a klub számára miért fontos az együttműködés. „A bázis növelése az egyik fő feladatunk, ehhez olyan szakmai segítséget nyújtani a két klubnak, amit ők is kamatoztathatnak a játékos nevelésben. Az edzők mellett segíteni akarjuk az egyesületek legjobb játékosainak nagy, külföldi tornákon való részvételét. Az együttműködés határozatlan időre szól. Az edzőkollégáknak továbbképzéseken adunk, adtunk lehetőséget, a gyerekek pedig részt vehettek kisebb, fehérvári tornákon” – mondta a szakosztályvezető.

Farkas Sándor
, az akadémia szakmai igazgatója pedig kiemelte, már a megyén kívüli településekkel is előkészítés alatt állnak újabb megállapodások. Ezek részleteit egyelőre nem árulták el, de az tudható, hogy például Tatabányán is lesz hasonló „érdekeltsége” a fehérvári akadémiának.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >