Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mire vigyázzunk, ha szétnyílt hasizommal edzeni szeretnénk? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. január 09.
Mire kell figyelnie azoknak a hölgyeknek, akik szétnyílt hasizommal edzeni szeretnének? Milyen gyakorlatok ajánlottak számukra – s melyek a tiltott mozgásformák? – Az alábbi cikkben Góg Anikó tanácsait olvashatják el.

 

 

múltkori cikkemben egy tapasztalt edző, élsportoló, a két gyermekes Góg Anikó beszélt arról olvasóimnak, hogy miért / hogyan jön létre a szétnyílt hasizom, miként ismerhető fel, kik az érintettek, s, hogy a szülést követő gyermekágyi időszak legfontosabb vezérelvei a regeneráció és a pihenés.

Ebben a periódusban a szervezet a felépítő folyamataira koncentrál, így a szétnyílt hasizmot is igyekszik helyrehozni. Ezt a regenerációt speciális mozgásprogrammal hatékonyan támogathatjuk magunk is. Ilyenkor a core izmok (medencefenék, törzsizmok mély stabilizáló rétegei, rekeszizom) funkciójának és erejének visszaszerzése a cél.

 

 

A gyermekágyi periódusban a legfontosabb a core aktiváció, vagyis a medencealap izmainak, valamint a haránt hasizomnak az egyidejűleg történő bekapcsolása. Ez az aktiváció nem egyenlő az izom erősítésével. Az említett periódusban a funkció visszaszerzésére kell koncentrálnunk, vagyis arra, hogy azok a szövetek, amelyek kilenc hónapon keresztül folyamatosan nyúltak, visszaszerezzék kontraktilitásukat, rugalmasságukat.

Góg Anikótól megtudtam, hogy az, hogy a szülést követően milyen mértékben van jelen a szétnyílt hasizom tünetegyüttese, az több dologtól is függ:

  • A kötőszövet regenerációs képességétől.
  • A terhesség alatt bekövetkezett szétnyílás mértékétől.
  • Attól, hogy a fogantatást megelőzően volt-e már szétnyílt hasizomra utaló jel. Az utóbbi időben a fiatalok körében is egyre inkább tapasztalhatók különböző kötőszöveti gyengeségek. Ez pedig mindenképp hajlamosító tényező a rectus diastasis kialakulására. - A várandósságot megelőzően ezzel nagyon kevesen foglalkoznak.
  • Lényeges kérdés a tudatos és specifikus regenerációs program alkalmazása, vagy elhanyagolása.
  • Fontos kérdés, hogy van-e a rectus diastasis mellet még olyan fiziológiás eltérés, amely tovább gyengíti a hasfalat (pl. köldöksérv, korábbi hasi műtét, heg).

Hogy szülés után milyen gyorsan és milyen mértékben regenerálódik a szétnyílt hasizom, az nem csupán idő kérdése.” – hívta fel a figyelmet a szakértő – „Ennek üteme elsősorban a funkcióvisszaállítás érdekében végzett gyakorlatok jellegétől és rendszerességétől függ. A csodára várás ritkán hoz eredményt!”

 

Kifejtette, hogy a speciális core izom erősítő (tudatosító) gyakorlatoknak a napi rutin részévé kellene válniuk. Egy 10-20 perces mozgásprogrammal pár hónap alatt egy nagyon stabil és terhelhető vázrendszer építhető fel, amely alkalmassá válik a klasszikus fitnesz- és alakformáló gyakorlatok teljesítésére is.

Be kell látnunk, hogy szétnyílt hasizommal a hangzatos kockahas és társai gyakorlatok nemhogy nem hoznak eredményt, de visszavetnek minket a fejlődés útján!”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/01/07/mire-vigyazzunk-ha-szetnyilt-hasizommal-edzeni-szeretnenk/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >