Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kertészeti Konferencia Sóstón Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. január 23.
A Sóstó Látogatóközpontban találkozott számos hazai főkertész és városüzemeltetési szakember, akik a hagyományosnak mondható konferencián városüzemeltetési témakörben tartottak jógyakorlat-cserét. Pécsről, Szegedről, Komáromból, Budaörsről, Kazincbarcikáról, Budapestről és Dunaújvárosból érkeztek szakemberek Székesfehérvárra.

 

 

A konferenciára meghívott városok szakemberei kertészeti, városüzemeltetési szempontból az élvonalba tartoznak Magyarországon, és a Virágos Magyarországért versenyben is kiemelkedő eredményeket értek el. A szakmai napon a tapasztalatcsere került a fókuszba: a résztvevők a munkaerőhiány és gépesítés, a klímavédelemhez köthető zöldinfrastruktúra-fejlesztések, a növényápolási és növényalkalmazási praktikák, az alternatív gyepgazdálkodás és a városon belüli ökológiai és természetvédelmi zónák létrehozásának és fenntartásának témaköreiben beszélgettek.

A vendégeket Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte: „Azt gondolom, ha bármelyik városvezető elgondolkodik azon, hogy a városában élők mitől tartják élhetőnek városukat, sok mindent fel lehet sorolni: az infrastruktúrát, az ipart, az egészségügyet, vagy akár az oktatást, de mindenképp kiemelt helyen szerepel a környezet is. Milyen az adott település, mennyire virágos vagy zöld? Kollégáink Székesfehérváron is megfeszítetten dolgoznak minden nap annak érdekében, hogy az otthon érzésnek meg tudjunk felelni. 3 millió 700 ezer négyzetméternyi zöldfelületet gondozunk a megyeszékhelyen, ami folyamatos kihívást hordoz magában, mindemellett a tavalyi évben elnyert számos szakmai, virágosítási hazai és nemzetközi elismerés azt mutatja, hogy megéri a fáradtságos munka.” Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a Sóstó fantasztikus értékmentés volt az elmúlt években, amelyről a nap folyamán további előadás is hallható volt.

A székesfehérvári szakembergárda képviseletében Spanyárné Halász Szilvia főkertész és Csete Gábor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. természetvédelmi szakmai vezetője beszéltek. A főkertész a most már hagyományosnak mondható szakmai és baráti találkozó jógyakorlat-cseréjére hívta fel a figyelmet, hiszen hasonló méretű városok szakemberei találkoztak egymással, illetve elmondta, hogy Székesfehérvár már nagy erőkkel készül az idei évi európai virágosítási megmérettetésre, az Entente Florale Europe-ra. Csete Gábor Sóstó stratégiai fontosságát hangsúlyozta, mint mondta: ez a város élő, zöld szíve.

A konferencia további részében a Pécsről, Szegedről, Komáromból, Budaörsről, Kazincbarcikáról, Budapestről és Dunaújvárosból érkezett szakemberek a városaikban mindennapos városüzemeltetési és zöldgazdálkodási kérdésekről tartottak eszmecserét.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >