Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Összművészeti gálával ünnepelték a magyar kultúra napját Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2020. január 23.
Tegnap volt a magyar kultúra napja, melyet hagyományosan gálaesttel ünnepelt Székesfehérvár közössége a Vörösmarty Színházban. Az ünnepi produkció a Székesfehérvári Balett Színház, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a teátrum művészeinek közös játékából született. Az előadás előtt adták át a város legjelesebb kulturális elismerését, a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat Tombor Tímeának, több évtizedes táncművészeti, táncpedagógiai közösségszervezői tevékenységéért. Köszöntötték továbbá az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és a Vörösmarty Mihály Könyvtárat abból az alkalomból, hogy mindkét intézmény országos elismerésben részesült.

 

 

Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzati képviselői, vezető tisztségviselői, a történelmi egyházak és a rendvédelmi szervek képviselői, a közművelődési és oktatási intézmények vezetői, valamint számos civil érdeklődő vett részt a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett gálaesten.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az ünnepi műsor sokszínűségére utalva úgy fogalmazott: „Több kulturális intézményünk együttműködése az, amit láthatunk ma este a színpadon, szimbolikusan kifejezve, hogy miként próbáljuk nagyon-nagyon sokak támogatásával, együttműködésével és munkájával a város kulturális életét fejleszteni. Abban a hitben tesszük ezt, hogy egy város – amely ráadásul egy régió központja is – nem fejlődhet úgy, hogy ha nem fejlődik a szellemi élete, és ennek részeként a kulturális élete. Ehhez szükség van jó és minősített intézményekre, civil szervezetekre, az oktatási intézményekre, a szakemberekre és a lelkes civil emberekre, magánszemélyekre egyaránt.”
A városvezető méltatta a díjazott Tombor Tímea és a két, országosan elismert intézmény tevékenységét, majd azzal zárta köszöntőjét, hogy egy várost a kulturális élete és a sportélete tud igazán közösséggé formálni. Nekünk az a dolgunk, hogy a mindennapi problémák megoldásán túl a közösséget is erősítsük.

Minden esztendőben a gálaest keretében adják át a város legjelesebb kulturális elismerését, a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat. Azok a személyek, együttesek, közösségek kaphatják, akik vagy amelyek a közművelődés területén végzett kimagasló és maradandó teljesítményükkel gyarapították Székesfehérvár kulturális életét, és szolgálták a polgárok művelődését. Idén Tombor Tímeát díjazták, aki több mint 40 éve kiemelkedő táncos, emellett táncpedagógiai, művészeti vezetői és koreográfusi tevékenységet folytat Székesfehérváron, napjainkban is fáradhatatlanul dolgozik, gazdagítva a város kulturális életét.

A díjazott 1973-ban született Székesfehérváron. Hat évesen kezdett táncolni az Alba Regia Néptáncegyüttesben, melynek 2005-ig tagja maradt, közben az együttes népviselet-készítője és jelmeztárosa is lett. 1996-tól tagja lett a Vörösmarty Színház tánckarának, 2006 és 2010 között elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola moderntánc táncpedagógus szakát. 2009-től oktat a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban, ahol 2016 óta vezeti a tánc tagozatot. Néptáncos évei alatt számos táncműfajban szerzett jártasságot és kitűnő modern táncegyütteseket hozott létre Fehérváron. 2018-ban saját keretek között megalapította a Step and Style Táncstúdiót, amely jelenleg 120 tanítvánnyal működik 4 évestől 50 éves korig. Kiegészítéséként 2016-ban kitanulta a sminkes szakmát is. Tombor Tímea mindig adott és ad valamit a mai napig is Székesfehérvár kulturális életéhez. Teret és bemutatkozási lehetőségeket biztosít a tanítványainak, konstruktív, jól működő kapcsolatot tart fenn a tanár kollégáival és a tanítványok szüleivel. Koreográfusként és oktatóként rendszeresen kapcsolódik a székesfehérvári rendezvényekhez.

Az ünnepségen köszöntöttek továbbá két, meghatározó szerepet betöltő kulturális intézményt is, amelyek országos elismerésben részesültek.

2020. január elsejétől az Emberi Erőforrások Minisztere kiemelt minősítésű előadóművészeti szervezetté nyilvánította az Alba Regia Szimfonikus Zenekart.
A minősítés a zenekar és az Önkormányzat több éves, közös előkészítő munkájának és szoros együttműködésének az eredménye. Azt is jelenti egyben, hogy az állam az idei évtől támogatást nyújt a szimfonikusok működéséhez. A 2019. évben a Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekerült az ország legjobbjai közé azzal, hogy elnyerte a Minősített Könyvtár címet. Ezt azok az intézmények kapják, amelyek éveken át magas színvonalú munkát végeznek az olvasók, könyvtárhasználók érdekében.

A méltatásokat követően kezdődött el az ünnepi összművészeti  előadás a Fehérvári Balett Színház, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Vörösmarty Színház közös produkciójában. A műsorban két padödő mellett részletet láthattak a Homokvárból, a Zenekar tolmácsolásában Weiner Leo Szerenád című műve hangzott fel, a teátrum színművészei pedig fehérvári költők – Bobory Zoltán. P. Makláry Éva, Szegedi Kovács György, L. Simon László és Pálfalvi András – verseit szólaltatták meg. Az ünnepi eseményt dr. Szikora János, a színház igazgatója rendezte, a koreográfus Egerházi Attila volt, vezényelt Ménesi Gergely.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >