Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Influenza van, koronavírus nincs
Influenza van, koronavírus nincs Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2020. január 28.
A téli időszak egyik legkellemetlenebb velejárója az influenza. Minden évben reménykedünk benne, hogy elkerül minket a járvány, de végül ritkán ússzuk meg a néha akár két hétig is elhúzódó lázas, fej- és torokfájós, köhögős állapotot. Persze nem automatikus, hogy, ha járvány van, akkor az mindenképpen érint minket, sőt, ha teszünk érte, ha odafigyelünk a legfontosabb intelmekre, nem gyarapítjuk a betegek számát.

 

 

Csakhogy a járványüggyel foglalkozó szakemberek egyöntetűen vallják, az egyik legnagyobb problémát éppen az jelenti, hogy sokan egyáltalán, vagy csak igen felületesen tájékozottak a megelőzéssel kapcsolatban, sőt, még akkor sem tesznek meg mindent a vírusok terjedése ellen, amikor már jelentkeznek rajtuk a tünetek. Betegen munkába mennek, sőt, gyermekeiket is elküldik az iskolába, hiszen „csak egy kicsit köhög a gyerek, nem vészes, kibírja”…

 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatása szerint január 3. hetében 12 370 fő, az előző hetinél 29,9%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Közülük 32 betegnél igazolódott be az orvosok által beküldött minták elemzése által az influenza valamely - elsősorban A vagy B – vírusának jelenléte.
 
Ami a közösségeket illeti, az országban éppen Fejérben alakult ki influenzaszerű megbetegedés halmozódása: egy óvodában - gyermekeket és felnőtteket is érintő - magas lázzal, hidegrázással, torokfájással, köhögéssel jelentkező légúti járvány alakult ki, míg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, illetve az intézmény valamennyi telephelyén január 24-től visszavonásig látogatási tilalom lépett életbe a megelőzés, a vírusok terjedésének lassítása érdekében.
 
A szakemberek szerint küszöbön a járvány Magyarországon, sőt, Fejérbe és még néhány más megyébe, illetve a fővárosba már be is kopogtatott. A betegek számának rohamos növkedése okán erősen valószínű, hogy január utolsó napjaiban már országos kiterjedésű járványról beszélhetünk.
 
De, mi is számít influenza járványnak és mit is tehetünk annak érdelében, hogy minket elkerüljön a kellemetlen és néha komoly szövődményekkel járó betegség? A járvány országos kihirdetéséhez egy hét alatt 14 ezer influenzaszerű megbetegedést kell regisztrálni, és az influenzavírust is ki kell mutatni.
 
Tehát fontos kiemelni, hogy az influenzaszerű megbetegedés nem jelent automatikusan influenzát, igaz, a megfázás, nátha és hasonló légúti nyavalyák akkor sem kellemesek, ha nem társul melléjük konkrét A, B, vagy egyéb típusú influenzavírus. Bár járvány idején – mivel nem alakul ki azonnal védettség – nem jelent garanciát a védőoltás beadása sem, ám aki teheti, mielőbb oltassa be magát!
 
Ezzel kapcsolatban érdemes konzultálni orvossal. Amit viszont mi magunk bármikor megtehetünk a járvány elkerülése érdekében, az az elővigyázatosság, a megfelelő higiénia, kezünk rendszeres fertőtlenítése, mosása, a rövid ideig tartó, de gyakori szellőztetés, a zsúfolt helyek, rendezvények lehetőség szerinti kerülése, valamint a napi rendszeres vitaminbevitel. Hangsúlyozandó, hogy a vitamin nem gyógyszer, önmagában semmit sem ér a vírusok ellen! Kizárólag a folyamatos vitaminbevitel az, aminek jótékony hatása van szervezetünkre.
 
Napról napra egyre több rémisztő hír jelenik meg a Kínából rohamosan terjedő koronavírusról. Müller Cecília országos tisztifőorvos közlése szerint nincs magyarországi beteg, egyúttal hangsúlyozta, hogy nálunk kicsi is az esélye a járványnak.
 
A szakember arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most a legtöbb az influenzaszerű megbetegedés. Az mindenesetre megnyugtató, hogy koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >