Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 45+1 ajánlást fogalmaztak meg a fiatalok
45+1 ajánlást fogalmaztak meg a fiatalok Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. február 03.
Plenáris üléssel zárult a 2020. évi Országos Diákparlament, amelynek három év után, harmadik alkalommal ismét Székesfehérvár adott otthont. A több mint 210 diák részvételével lezajlott háromnapos tanácskozás végén a küldöttek idén 46 ajánlást fogalmaztak meg az oktatás döntéshozói számára, amelyből a vasárnapi plenáris ülés végére 43 pontot változtatás nélkül, két pontot pedig kis változtatással fogadtak el, egy pontot pedig elvetettek.

 

 

Plusz egy pontként az ismételt fehérvári helyszínre tettek javaslatot a fiatalok. A pontokban fenntartói, illetve intézményi szinten fogalmaztak meg kéréseket, de beszéltek a kollégiumi és tanulmányi rendszer fejlesztéséről is. Az eredményekről dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Szilas Kincső Natália és Ázbej Theodor budapesti küldöttek tájékoztattak.

Tizedik alkalommal rendezték meg január 30. és február 2. között az Országos Diákparlamentet, és ebből harmadik alkalommal ült össze az általános és középiskolás fiatalok által alkotott testület Székesfehérváron. A diákok legfontosabb legitim érdekképviseleti fórumán a résztvevők plenáris üléseken, fórumokon és szekcióüléseken tanácskoztak a köznevelést és a diákéletet érintő fontos kérdésekről.

Az ODP záró plenáris ülésére, vasárnapra a fiatalok - a tanulói jogok érvényesülése érdekében – egy 46 pontos ajánlást fogalmaznak meg, amelynek legfontosabb témái az eszközök és felszereltség a XXI. század iskolájában, a hatékony nyelvoktatás, a naprakész szakképzés, a helyi és országos szintű érdekképviselet, valamint a lelki egészség és digitális immunitás témakörei szerepeltek. Erről a 46 pontos ajánlásról folyt a szavazás, amelyből 43 pontot változtatás nélkül, 2 pontot változtatással fogadott el a tanács. A diákok továbbá egyöntetűen szavaztak igennel +1 pontra, miszerint két év múlva is Székesfehérvár adjon otthont a legpatinásabb korosztályos érdekképviseleti fórumnak.

A háromnapos programot lezáró sajtótájékoztatón dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jó hangulatúnak, oldottnak és hatékonynak értékelte a tanácskozást: „Egy sikeres konferenciát tudhatunk magunk mögött. Az ODP 2017-et követően most ült össze, így egy beszámolóval kezdtük az elmúlt három év közös munkájáról. Az akkor elfogadott 50 pontból azóta az oktatási kormányzás a kérések nagy részét teljesítette, amelyet mindkét oldal elismert. Ma 45 ajánlást fogadott el a testület a következő időszakra. Nagyon sok ügyben zajlott közös gondolkodás, amely úgy vélem, jó alapul szolgál majd az elkövetkezendő két év szakmai együttműködéséhez.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a minisztériumnak és a kormánynak, hogy ismét Székesfehérvár adhatott helyszínt és otthont az Országos Diákparlamentnek, valamint örömét fejezte ki, hogy a diákok plusz egy pontként ma arra is egyöntetű igennek szavaztak, hogy két év múlva ismét a koronázóvárosban gyűljenek össze. „Nagyon jó hangulatot adtak a városnak a fiatalok, valamint nagyon jó volt meghallgatni azokat a kérdéseket, problémákat, örömöket vagy éppen nehézségeket, amiket ők a mindennapokban diákként átélnek. Jók voltak a plenáris és szekcióülések is. Remek lehetőség, hogy a fiatalok képviselői, ez a több mint 200 küldött az ország minden részéből és mindenféle korosztályból együtt tudott gondolkodni, és dolgozni a köznevelés rendszerének vezetőivel, akik péntek óta a fiatalok rendelkezésére álltak. Ennek a fontossága abban is látszik, hogy kifejezetten szakmai javaslatok is megfogalmazódnak a 45+1 pontban. Színvonalasnak ítélem továbbá a vitát, annak érvrendszerét és eszmeiségét. A fiatalok ma itt példát mutattak a felnőtteknek, hogy ezt így is lehet csinálni. Ezáltal nemcsak a vita, de annak a végeredménye is érdemi lett.” – fogalmazott a polgármester, aki kifejezte, hogy a város nagy szeretettel várja vissza a diákokat a következő Országos Diákparlamentre.

Szilas Kincső Natália budapesti küldött már három éve is itt volt Fehérváron az Országos Diákparlamentem, és mint mondta: biztosan állíthatja, hogy az egyik legmegfelelőbb helyszíne a rendezvénynek a város. „Sikeres volt a tanácskozás, bár a buli része szombaton éjszaka a pontok szerkesztése volt. Olyan pontokat állítottunk össze, mint például a diákönkormányzatok döntési jogának visszaállítása, ami évek óta nagyon fontos kérdés, és egy olyan kampányt is szeretnénk létrehozni, amivel az Országos Diákparlamentet és a Diáktanácsot népszerűsítenénk, hogy minél több fiatalhoz eljusson a híre ezeknek a szervezeteknek, melyeken keresztül hallathatja a hangját a fiatalság.” 

Nagyon sikeres volt a háromnapos tanácskozás, amelyen a magyar diákság egy olyan irányt mutatott, amit az Országos Diáktanács képvisel majd a következő két évben. Örülök annak, hogy Fehérváron vehettem részt a Diákparlamenten, annak ellenére, hogy tanácskozni jöttünk, nagyon felüdült volt a társaság. Magyarország minden részéről érkeztek diákok, és talán a legérdekesebb az volt, hogy mennyire hasonlóak a problémáink a mindennapokban.” – értékelte az elmúlt három napot Ázbej Theodor budapesti küldött.

A rendezvény szakmai munkája mellett a diákok az eltelt három nap alatt interaktív, játékos városismereti versenyen, különböző kulturális és közösségépítő programokon vettek részt. A rendezvény megszervezésében meghatározó szerepet kapott a Székesfehérvári Diáktanács, valamint több fehérvári intézmény és szervezet is bekapcsolódott. A fő koordinátor a Polgármesteri Hivatal Rendezvényszervező, Ifjúsági és Sportirodája volt Mészáros Attila alpolgármester vezetésével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >