Kezdőlap arrow Belpolitika arrow E-vitaminnal a szürkehályog ellen
E-vitaminnal a szürkehályog ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. február 19.
A hatvan év feletti embereknél igen gyakran előfordul a szürkehályog, azaz lencsehomály. A másik gyakori időskori látásromlást okozó szembetegség a makula degeneráció, azaz a sárgafolt – itt van az éleslátás helye az ideghártyán – idegsejtjeinek pusztulása. Ez utóbbi folyamat elleni küzdelemben különösen hatásos fegyver az E-vitamin, mely lassítja a makula degenerációs tünetek kialakulásának esélyét, védi a sejtek sejthártyáját, így támogatja az antioxidatív folyamatokat.

 

 

A negyvenes éveinkbe érve egyre gyakrabban vesszük észre, hogy a látásunk romlik. Egyre nehezebben tudjuk elolvasni a közeli feliratokat (egy könyvet, újságot, étlapot, sms-t…), ötven felett pedig nagy eséllyel érintettek vagyunk a szemfenéki meszesedés és a hályogok kialakulásában is.

Természetesen nemcsak az említett életkorokban/életkoroktól kell figyelnünk a szemünk épségére, hanem fiatalabb korban is, hiszen akár már gyerekként is előfordulhatnak olyan látási problémák, melyek megelőzhetők/megszüntethetők/csökkenthetők néhány fontos szabály (vagy nevezhetjük „ajánlásnak” is) betartásával.

Több tanács is vonatkozik arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk/és mit ne tegyünk a látószervünk optimális működése érdekében. Fontos például a következetes táplálkozás. Étrendünket úgy kell összeállítanunk, hogy minél több A-, C- és E vitaminban gazdag étel szerepeljen benne.

Az A- és a C- vitaminról a múltkor már bővebben írtam, most pedig az E-vitamin következik, mely az A-vitaminnal együtt segít a szabad gyökök megkötésében.

 

A szabadgyökökről tudni kell, hogy nemcsak a bőrön, de a szemünkben is okozhatnak melanomát, mivel UV-hatására képződnek.
 

Az E-vitamin növeli az A-vitamin felszívódását / raktározását. Ha véralvadásgátló K-vitamint szedünk (vagy ilyen típusú gyógyszert), akkor vigyáznunk kell, mert növeli a hatást – mivel az E-vitamin is véralvadásgátló.

 

Az E-vitain (alfa-tokoferol) a béta karotinnal kombinálva hozzájárul a szemfenék egészségének megőrzéséhez. Lassítja a makula degenerációs tünetek kialakulásának esélyét. Az E-vitamin védi a sejtek sejthártyáját, így támogatja az antioxidatív folyamatokat - gátolja az öregedési folyamatokat.  
 

 

A szürkehályog (azaz lencsehomály) szinte „fénykorát” éri hatvan év felett. A szemlencse elhomályosodásának oka az, hogy a szem védőmechanizmusai hatástalanok / nem védenek a szabad gyökök káros hatásaitól. Egy másik feltételezett ok az időskori vízvesztés, ami a lencse víztartalmának csökkenését is okozza, de a közvetlen ok tulajdonképpen a lencsében lévő fehérjék összecsapzódása, és emitt a fényáteresztő képesség romlása. Főként emiatt alakul ki a látáskárosodás, a vakság is.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/02/03/e-vitaminnal-a-szurkehalyog-es-a-makula-degeneracio-ellen/?fbclid=IwAR3S0bmq1DG9xdx8yHjseIKQPnsHJzBBVtmaN4eEepCAA6xyFpF7VQ6jVdA

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >