Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Az év ápolója Bíró Krisztina, az év asszisztense Szabó István lett Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. február 20.
Az ápolóké volt most is egy nap a kórházban: tegnap délelőtt megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, majd a Magyar Ápolók Napja alkalmából ünnepséget és szakmai szimpóziumot tartottak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Romhányi Auditóriumában. Hagyományosan díjakat adtak át a hivatás elismerésére – Az év ápolója címet 2020-ban Bíró Krisztina, Az év asszisztense címet pedig Szabó István kapta, a munkatársak tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Hertelendi Annamária foglalkozás-egészségügyi főorvost.

 

 

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke beszédében az ápolói hivatás fontosságát hangsúlyozta, amelyet a WHO nemzetközi szervezete is kitüntetett figyelemmel kísér, hiszen a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők Évének nyilvánította.

 

Kossuth Zsuzsanna, az első országos főápolónő szobránál tartottak ünnepséget ma délelőtt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház parkjában, fejet hajtva az ápolás múltja előtt. A Magyar Ápolók Napja alkalmából tiszteletüket fejezték ki a megye és a város nevében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Mészáros Attila alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, valamint az intézmény, az egészségügyi szolgáltatók és alapítványok képviselői. Bognár Márta, a MÁE Fejér megyei elnöke Kossuth Zsuzsanna felvállalt hivatását, életpályáját és szellemi örökségét idézte fel beszédében: „Az ország első főápolónője tehetségét és egész életét az emberiség és Magyarország szolgálatába állította. Az általa megalapított és felügyelt 172 katonai kórházban megvalósított ellátás megelőzte korát a szabadságharc sebesültjeinek ápolásában.”

A koszorúzást követően a Romhányi Auditóriumban ünnepséggel és tudományos szimpóziummal folytatódott a program. Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta hivatalosan is a Magyar Ápolók Napja, ezzel missziójára emlékezve ez a hazai ápolásügy elismerése is.

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a nemes előd hősies és önfeláldozó cselekedete volt az alapköve a hazai ápolási szakma fejlődésének, amely négy évvel megelőzte Florence Nightingale angol ápolónő, a modern nővérképzés, valamint betegellátás reformerének tevékenységét is. Mint mondta, 2018 óta az ápolói hivatás került a nemzetközi szervezetek fókuszába is, hiszen az ICN, az Ápolók Nemzetközi Tanácsa, a WHO és Katalin cambridge-i hercegnő döntöttek úgy, hogy kampányt indítanak 2018 és 2020 között: „A Nursing now! – Ápolás most! kampányhoz kapcsolódóan a WHO nemzetközi szervezete a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők Évének nyilvánította, ezzel is kiemelve a szakma, a képzés és az utánpótlás fontosságát, hiszen az ellátás rendszeréből jelenleg 18 millió egészségügyi szakdolgozó hiányzik.” – tette hozzá az elnök.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Az év ápolója címet 2020-ban Bíró Krisztina, a 2-es számú Belgyógyászati osztály főnővér-helyettese, Az év asszisztense címet pedig Szabó István, a Pszichiátriai Gondozó vezetőasszisztense vehette át. Az ápolóközösség megítélése alapján tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Hertelendi Annamária foglalkozás-egészségügyi főorvost. Az ünnepségen köszöntötték mindazokat, akik 1970-ben, ötven éve végeztek, és akiktől az utódok a szakmát tanulták a kórházban.

Az ünnepségen fellépett a Szent György Kórus Tóka Szabolcs karnagy vezetésével. A rendezvényen a város Önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi tanácsnok képviselte.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >