Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az év ápolója Bíró Krisztina, az év asszisztense Szabó István lett
Az év ápolója Bíró Krisztina, az év asszisztense Szabó István lett Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. február 20.
Az ápolóké volt most is egy nap a kórházban: tegnap délelőtt megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, majd a Magyar Ápolók Napja alkalmából ünnepséget és szakmai szimpóziumot tartottak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Romhányi Auditóriumában. Hagyományosan díjakat adtak át a hivatás elismerésére – Az év ápolója címet 2020-ban Bíró Krisztina, Az év asszisztense címet pedig Szabó István kapta, a munkatársak tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Hertelendi Annamária foglalkozás-egészségügyi főorvost.

 

 

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke beszédében az ápolói hivatás fontosságát hangsúlyozta, amelyet a WHO nemzetközi szervezete is kitüntetett figyelemmel kísér, hiszen a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők Évének nyilvánította.

 

Kossuth Zsuzsanna, az első országos főápolónő szobránál tartottak ünnepséget ma délelőtt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház parkjában, fejet hajtva az ápolás múltja előtt. A Magyar Ápolók Napja alkalmából tiszteletüket fejezték ki a megye és a város nevében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Mészáros Attila alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, valamint az intézmény, az egészségügyi szolgáltatók és alapítványok képviselői. Bognár Márta, a MÁE Fejér megyei elnöke Kossuth Zsuzsanna felvállalt hivatását, életpályáját és szellemi örökségét idézte fel beszédében: „Az ország első főápolónője tehetségét és egész életét az emberiség és Magyarország szolgálatába állította. Az általa megalapított és felügyelt 172 katonai kórházban megvalósított ellátás megelőzte korát a szabadságharc sebesültjeinek ápolásában.”

A koszorúzást követően a Romhányi Auditóriumban ünnepséggel és tudományos szimpóziummal folytatódott a program. Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta hivatalosan is a Magyar Ápolók Napja, ezzel missziójára emlékezve ez a hazai ápolásügy elismerése is.

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a nemes előd hősies és önfeláldozó cselekedete volt az alapköve a hazai ápolási szakma fejlődésének, amely négy évvel megelőzte Florence Nightingale angol ápolónő, a modern nővérképzés, valamint betegellátás reformerének tevékenységét is. Mint mondta, 2018 óta az ápolói hivatás került a nemzetközi szervezetek fókuszába is, hiszen az ICN, az Ápolók Nemzetközi Tanácsa, a WHO és Katalin cambridge-i hercegnő döntöttek úgy, hogy kampányt indítanak 2018 és 2020 között: „A Nursing now! – Ápolás most! kampányhoz kapcsolódóan a WHO nemzetközi szervezete a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők Évének nyilvánította, ezzel is kiemelve a szakma, a képzés és az utánpótlás fontosságát, hiszen az ellátás rendszeréből jelenleg 18 millió egészségügyi szakdolgozó hiányzik.” – tette hozzá az elnök.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Az év ápolója címet 2020-ban Bíró Krisztina, a 2-es számú Belgyógyászati osztály főnővér-helyettese, Az év asszisztense címet pedig Szabó István, a Pszichiátriai Gondozó vezetőasszisztense vehette át. Az ápolóközösség megítélése alapján tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Hertelendi Annamária foglalkozás-egészségügyi főorvost. Az ünnepségen köszöntötték mindazokat, akik 1970-ben, ötven éve végeztek, és akiktől az utódok a szakmát tanulták a kórházban.

Az ünnepségen fellépett a Szent György Kórus Tóka Szabolcs karnagy vezetésével. A rendezvényen a város Önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi tanácsnok képviselte.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >