Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Cisztercis diákok sikere
Cisztercis diákok sikere Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. február 20.
A Ciszterci Szent István Gimnázium nyolc diákját fogadta a Városházán Brájer Éva kulturális tanácsnok és Szabó-Bakos Györgyné, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője. A fiatalok sikerrel szerepeltek A Magyar Kézművességért Alapítvány 26. Betlehemi jászol pályázatán. A diákok Szentes Ottokár művésztanár vezetésével készítették el rajzaikat, amelyeket a kézművesek és amatőr alkotók által készített művek versenyében a legjobbnak ítélt a zsűri.

 

 

Betlehemi jászol címmel karácsony környékén, a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés tárgyi hagyományait, az adventi és karácsonyi ünnepkör népszokásait felelevenítő, vagy az ünnepkörhöz bármilyen módon kapcsolódó alkotások készítésére ír ki pályázatot A Magyar Kézművességért Alapítvány. Az elmúlt 25 évben közel 3500 hazai és határon túli magyar alkotó és alkotóközösség vett részt a beérkezett műveket bemutató kiállításon. A 2019-es kiírásra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek jelentkezhettek.

A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium Alkotócsoportja - Szentes Ottokár művésztanár vezetésével - sikerrel szerepelt a megmérettetésen. A város nevében Brájer Éva kulturális tanácsnok és Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselő gratulált az alkotóknak kedden a Városházán. Akerman Dóra, Dudás Anna, Fabók Kornélia, Kovács Nóra, Nagy Ajsa, Újlaki Réka és Wiand Zsuzsanna Brückner Ákos Előd, a gimnázium spirituális vezetője és Szentes Ottokár művésztanár kíséretében számolt be az alkotói munkáról, a pályázatról.

Mint elhangzott, a betlehemezés és a betlehem állítás az egész Kárpát-medencében az egyik legismertebb és legelterjedtebb adventi néphagyományok közé tartozik. A jól ismert történet a rajzokon az órán tanult technikákkal jelenik meg, de benne van az iskola szellemisége és a gyermeki gondolkodás is. A zsűri méltatásában is elhangzott, hogy a fehérvári diákok hallatlan nagy kreativitással készítették el műveiket. A képeken megjelenik a lélek, az erő, az alkotói kedv, a szív és a fantázia. A gyerekek a beszélgetés során az alkotás örömét emelték ki.

A találkozó zárásaként Brájer Éva arra biztatta a diákokat, hogy mindenben, ami művészet, legyen az szín- vagy éppen képzőművészet, zene, tánc, leljék meg alkotás örömét. Mindez olyan többletet, boldogságot ad, amely egy életen át elkíséri az embert.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >