Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hiteles versmondás, tehetséggondozás, közösségkovácsoló mozgalom
Hiteles versmondás, tehetséggondozás, közösségkovácsoló mozgalom Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2020. február 26.
Idén is megrendezik a Fehérvári Versünnepet: a vers, a közösség és a fiatalok ünnepét, amely mára igazi mozgalommá vált, és amely fontos bemutatkozási, fejlődési lehetőség egyben. A népszerű tehetségkutató zsűrije idén is Kubik Anna színművész vezetésével értékeli majd a produkciókat.

 

 

A rendezvényről a fővédnökök, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint a szervező Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója, Hagymásy András tájékoztattak. A költészetet kedvelő és az ihletett, hiteles versmondást felvállaló fiatalok jelentkezését március 2-ig várják.


Tizenegyedszer várnak versmondókat a Fehérvári Versünnepre: a népszerű, igazi közösséget kovácsoló megmérettetésre, a szép hagyományokkal működő tehetségkutatóra március 2-ig jelentkezhetnek a 9-13. osztályos fiatalok. A verseny két fordulóból áll: a válogatóra március 7-én, szombaton kerül sor, a döntőt április 18-án rendezik. A zsűrielnök ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész lesz, a döntősöket pedig a színház művészei segítik a felkészülésben.

Az egyházmegye a kezdetektől támogatja a programot: Spányi Antal megyéspüspök a Versünnep egyik fővédnöke. Az emberi élethez fontos, hogy egészséges és érett érzelmi világgal rendelkezzen az ember, és az érzelmi világot nevelni, táplálni, fejleszteni kell, ahogy más képességeket is: ezt esősorban a művészetek világával és a személyes kapcsolatokkal tudjuk fejleszteni, fogalmazott a megyéspüspök. „A versek arról beszélnek, amit az ember mindig is érez magában, de amit maga nehezen tud megfogalmazni, nehezen tud szavakba önteni.” – legyen a téma hazaszeretet, a nemzethez tartozás, a szerelem, a természet, minden, ami az emberi élethez tartozik. Spányi Antal az örömét fejezte ki, hogy a fiatalok a Versünnep segítségével ezt az értéket megsejthetik, ezáltal gazdagodnak, és ezt képviselik majd az életükben. Legyünk büszkék a költőinkre, a magyar versekre, és azokra a fiatalokra is, akik ihletetten, hitelesen tudják a költeményeket elmondani, tette hozzá.  

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a fiatalokat arra biztatja, hogy vegyenek részt a mozgalomban. A ’Versünnep’ kifejezés már megszokott szóösszetétel a városban, benne van a köztudatban, a középiskolások ismerik, ez az elmúlt tíz rendezvény rangját méltatja. „Ünnepe ez a magának a versnek, a költészetnek, az irodalomnak, de ünnepe a közösségnek, ünnepe kifejezetten azoknak a fiataloknak, akik ebben a mozgalomban részt vesznek. Ünnepe továbbá azoknak a felnőtteknek – magyartanároknak, színészeknek –, akik őket segítik. És ünnepe a városnak, sőt az egyházmegyének is: igazi mozgalmat sikerült összehoznunk közösen az elmúlt évtizedben.” Száznál jóval többen vettek részt ezidáig a döntőkben, a verstáborban, illetve az utólagos verses rendezvényeken. Minden fiatal győztese ennek a programnak, és mivel mindig megtelnek a termek, mindazok is nyertesek, akik akár hallgatóként becsatlakoznak a mozgalomba. A polgármester elmondta, hogy a volt versünnepesek közül sokan visszajárnak, illetve itt élnek a városban, szolgálják a közösséget – az érzéseiken keresztül meg tudjuk szólítani őket, és Fehérvár fontos helyet tölt be a szívükben, fogalmazta meg.

Ez a város lehetőséget ad a fiataloknak – ezt emelte ki Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója mint a rendezvény házigazdája. A középiskolások kezét már nem lehet fogni, de lehetőséget kell adni, ajtót kell nyitni nekik, fejezte ki – és ez a legtöbb, amit a város adhat. Ő is elmondta, hogy a korábbi versenyeken megismert tehetségek rendezvényeken, különböző kapcsolódó szakmákban, akár közönség előtt bukkannak fel a város életében, amiben fontos szerepe van a bemutatkozás lehetőségének.

A rendezvényt – amelynek ötletgazdája Varga Sándor volt – a Fehérvár Médiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár Önkormányzatával, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve szervezi. A programhoz szorosan illeszkedik a Székelyföldi Verstábor, ahol a Versünnep döntősei mellett Kárpátaljáról, a Vajdaságból, a Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is érkeznek fiatalok. A Fehérvári Versünnepen az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt, ezúttal is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők.

A részvétel részletes feltételeit és a jelentkezéshez szükséges űrlapokat a www.versunnep.hu honlapon lehet megtalálni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >