Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola az Arany EGYMI
Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola az Arany EGYMI Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2020. február 26.
Országosan a 74., Székesfehérváron pedig az első intézmény az Arany EGYMI Szakiskolája, amely elnyerte a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerő oklevelét Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár adta át kedden délelőtt. A házi ünnepségen az iskola beszámolt azokról az elméleti és gyakorlati órákról, amelyek szerepeltek pályázatukban, és amelyeken több tantárgy keretében is tudatos fogyasztóvá, környezetére figyelő felnőtté nevelik tanítványaikat.

 

 

Az Arany EGYMI Szakiskolája Székesfehérváron az első – országosan a 74., Fejér megyében pedig a harmadik – oktatási intézményként nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet.

„Előadásokat tartunk a szakmai órákon, etika órán, és az osztályfőnöki óra tananyagába is beépítjük a tudatos, sőt környezettudatos fogyasztóvá neveléshez kapcsolódó ismereteket. Szabadidős programként pedig üzemlátogatásokat szervezünk, a termelői piacra is rendszeresen kivisszük a tanulóinkat, hogy a gyakorlatban is tapasztalják ezt a szemléletet.” – ismertette pályázatukat Sebestyénné Oroszi Ágnes intézményegység-vezető a keddi díjátadón, köszönetet mondva kollégái és diákjaik közös munkájáért. Gyakorlati példaként azt említette, hogy a kerti munkások által termelt zöldség-gyümölcs hogyan lesz alapanyag a konyhai kisegítők gyakorlati óráján, miközben a betakarításhoz az asztalosipari szerelő szakosok készítik a dobozokat, míg a dekorációról a virágkötők és a textiltermék-összeállítónak tanulók gondoskodnak. Mint kiemelte, így kapcsolódik be „egy örökös körforgásba” minden náluk oktatott szakma, miközben ezzel tudatos életszemléletre is nevelik a fiatalokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium először 2016-ban hirdette meg oktatási intézményeknek szóló pályázatát azzal a céllal, hogy az iskolákban megjelenjen a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlói magatartás, valamint a felelős pénzügyi ismeretek tanítása.

„Nagyon fontos az a szellemiség, ami az Arany EGYMI pályázatából is átjött, hogy a gyakorlati ismeretekre nevelik a diákokat, a mindennapokban használható fogyasztói tudatosságot adják át. A tudatosság lényege, hogy kialakul egyféle szemlélet a diákokban. Ez lesz az a szűrő, amelyen keresztül majd mérlegelni tudják, hogy a kereskedelemből hozzájuk eljutó ajánlatok a valóságnak megfelelőek-e, érdemes-e megvenni egy terméket, vagy igénybe venni egy szolgáltatást.” – hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelő helyettes államtitkár. Örömmel szólt arról, hogy az internetes kereskedelem is megjelenik a fehérvári szakiskola tananyagaiban, hiszen az e-kereskedelem szabályozása, fogyasztóvédelmi kérdései a szakminisztérium számára is kiemelt feladatok. A helyettes államtitkár egy pénzügyi tudatosságra oktató társasjátékot ajándékozott az iskolának, valamint meghívta a diákokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium műszaki és vegyipari laboratóriumába, hogy megismerkedjenek a termékbiztonsági tevékenységet végzők munkájával. 

Az oktatók és a diákok elkötelezettségét köszönte meg Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, államtitkár is. Kiemelte, hogy az intézményben tizennégy éves kortól egészen huszonegy-két éves korig tanulnak a diákok. Ezalatt számos gyakorlati és elméleti óra alatt kapnak hasznosítható tudást arról, hogyan bánjanak a pénzzel, hogyan legyenek tudatos vásárlók, környezettudatos felnőttek.

A minisztériumi elismerő oklevelet az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény képviseletében Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető és Sebestyénné Oroszi Ágnes vette át. Az ünnepségre a Szakiskola diákjai a pályázatban bemutatott tevékenységekhez kapcsolódó műsorral – verssel, mesével és dallal készültek.

Az ünnepségen részt vett Mészáros Attila alpolgármester és Török Szabolcs tankerületi igazgató.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >