Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A legolcsóbb válságkezelés a kormányváltás
A legolcsóbb válságkezelés a kormányváltás Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. március 03.

ImageMagyarországon a bajok gyökere politikai természetű, ezért politikai változás, azaz kormányváltás nélkül hazánk nem tud kikerülni a válságból - hangsúlyozta Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott Tőkés Lászlóval. A Fidesz elnöke egyetért Pozsgai Imre egy interjúban adott kijelentésével, amely szerint nyugaton már rájöttek arra, hogy a legolcsóbb válságkezelés a kormányváltás. Magyarországnak nincs politikai vezetése, amely irányt és célt jelölne ki és ezeket az eszközök érdekében mozgósítaná.

Orbán Viktor kiemelte - ahogy az a parlamenti előterjesztésekből is látható - pártjának van programja.

A feladat nem egy technokrata gazdasági válságkezelő csomag összeállítása, hanem Magyarország teljes felújítása, beleértve a gazdasági rendszert is. Utalva Tőkés Lászlóval folytatott megbeszélésre elmondta: a Fidesz azonos állásponton van az erdélyi magyar politikát illetően. Egyetlen szervezet képtelen arra, hogy az egész erdélyi közéletet megszervezze, az a jó, ha a kizárólagosság helyett inkább összhangra törekvés a jellemző.

Aláhúzta, hogy egy erős kárpát-medencei magyar nemzetre van szükség. Kiemelte: érdekeltek abban, hogy Erdélyben az európai parlamenti választáson minél jobban szerepeljenek a magyar politikai erők és minél nagyobb legyen a részvétel. Orbán Viktor - Tőkés Lászlóhoz hasonlóan - megemlítette, kölcsönösen részt fognak venni egymás választási kampányában.

Image
Fotó: Fidesz

A pártelnök felhívta a figyelmet, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség között létrejött megállapodás lényeges pontja egy állandó erdélyi magyar egyeztető fórum létrehozása. Ez reményt ad arra, hogy a megegyezés nem egyedi eset volt, hanem létrejön egy hely, ahol a politikai és társadalmi erők képesek lesznek tartós egyetértést kialakítani. Hozzátette továbbá, először lesz egy időben az európai parlamenti választás Erdélyben, Felvidéken és az anyaországban, amely a nemzeti elkötelezettségű erőknek kihívást és lehetőséget ad, hogy programjukat egy "össz-kárpát-medencei magyar politikai akcióvá alakítsák".

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva, a hétvégi brüsszeli csúcstalálkozóval kapcsolatban, kifejtette: nem szabad olyan javaslattal előállni, amely nem élvezi a többi közép-európai ország támogatását. Másik fontos tanulság, hogy a magyar állam elvesztette a bizalmat. Kiderült, nagyobb esély van arra, hogy az európai gazdasági élet szereplői közvetlenül a magyar gazdaságba pumpálják a pénzt, minthogy az kerülő úton történjék a magyar kormány javaslata szerint. Arra van szükség, hogy a pénz megérkezzen, az útvonal másodlagos - tette hozzá. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, szembe kell nézni a realitásokkal. Egy olyan pénzügyi rendszer jött létre, amely több mint 80 százalékban külföldi kézben van.

A pénzügyi szolgáltatások több mint 80 százalékát hazánkban működő fiókbankok teljesítik és nem az anyabankok. Tehát, egy másik állam területén van a központ. A mostani helyzet jól mutatja, ezzel az állapottal nem lehet hosszú ideig együtt élni. A magyar piacgazdaság megújulására van szükség, amelynek kiemelt elemeként 50 százalék közelébe kell felvinni a magyarországi központtal működő pénzintézetek számát.

Erdélyi megegyezés a magyarság érdekében

Tőkés László Orbán Viktorral közösen megtartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz elnökével az erdélyi magyar politika jövőjéről, és a nemzetállam ügyéről tárgyaltak, s ezek a témák az általa is képviselt legfontosabb ügyek közé tartoznak. Erdélyben a közelmúltban fontos változások álltak be, méghozzá abban az értelemben, hogy az RMDSZ végre felül tudott emelkedni saját pártos meghatározottságain és céljain, s képes volt a megegyezésre - tájékoztatott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

Múlt vasárnap megállapodást kötött egymással az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a magyar összefogás jegyében, s ezzel a megállapodással az RMDSZ-nek sikerült a pártállambeli szokásain és beidegződésein túllépni - fogalmazott a független EP-képviselő, majd hozzáfűzte: az RMDSZ múltbeli tevékenysége azért idézi a kommunizmusbeli szokásokat, mert még soha nem volt hajlandó egyetlen másik párttal való együttműködésre sem. Pont ezért örvendetes, hogy a magyarság jövője érdekében most végre sikerült megegyeznie a két pártnak - szögezte le Tőkés László.

Ennek az Erdélyben megszületett megállapodásnak a szellemében kérte Tőkés László a Fidesz támogatását is, hogy fogjanak össze az EP-választás kampányában, s majd egy egységes európai magyar képviseletként működjenek együtt az Európai Parlamentben is, hogy közösen tudják képviselni a magyarországi, s a határon túli magyarság érdekeit. Tőkés László, az Európai Parlament független képviselője azt is elmondta: meghívta Orbán Viktort, és a Fidesz képviselőit, hogy vegyenek részt az erdélyi EP-választási kampányban, s természetesen ő is szívesen támogatja a Fideszt magyarországi kampányában.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >