Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Baktériumok ellen falfestékkel?
Baktériumok ellen falfestékkel? Nyomtatás E-mail
Írta: Kufár Róbert   
2020. március 16.
Egy frissen festett falfelületre már csak ránézni is öröm, sőt, egyenesen megnyugtató érzés, ugyanakkor a tisztasági festés esetében jóval többről van szó – nem véletlenül nevezzük így. Az angol nyelvterületen sincs ez másképp, ott a „whitewash” kifejezés árulkodik arról, hogy a tisztasági festésnek bizony funkciója van! De mik is ezek pontosan? Dr. Falábu Dezsővel, a Poli-Farbe kutatás-fejlesztési projektigazgatójának segítségével válaszoltuk meg a legfontosabb kérdéseket!

 

 

1. Őseink csodaszere: az oltott mész
Az oltott mész pH-ja erősen lúgos, ezért kémhatása okán kiváló fertőtlenítőszer. Az oltott mész festékréteg nem tartalmaz szerves anyagot, így ráadásul penészesedésre sem hajlamos. Egy apró bökkenő azért van: a meszelt felület idővel „elkarbonátosodik”, lecsökken a pH-ja, ezzel megszűnik a fertőtlenítő hatása. Éppen ezért, ha szeretnénk megtartani ezt az előnyét, akkor 1-2 évente célszerű újrafesteni.
 
2. Levegőminőség

A falfestékek anyaga és frissessége bizony meghatározza a lakóterek levegőminőségét! Egy falfelület akár már egy év alatt „leporolódik”, ami kedvezőtlenül befolyásolja a levegő tisztaságát. Természetesen a különböző baktériumokat, algákat és a penészedést is jobb elkerülni, amit a leghatékonyabb módon erre kifejlesztett adalékok használatával lehet elérni, így a festett felület hosszú ideig ellenálló maradhat.
 
3. Többször jobb

A mai átlagtól gyakoribb festés kétségtelenül javítja az életminőséget. Természetesen változatos lakossági igényekkel lehet manapság találkozni. Magyarországon például csupán 5-7 évente festik újra a teljes otthonokat. Manapság sokszor csak egy-egy szoba vagy falfelület kap új festékréteget ez inkább esztétikai festésnek nevezhető, semmint tisztaságinak. Az oltott mész alapú festés esetében 1-2 évenkénti újrafestésnél beszélhetünk tisztasági festésről, hiszen ennél tovább nem is tudja megtartani fertőtlenítő hatását.
 
4. A penész is megelőzhető
Amennyiben gyakori újrafestés nélkül akarjuk megelőzni a felület penészedését, akkor a célra alkalmas diszperziós festékek jöhetnek szóba, például a Poli-Farbe Medi-Farbe, a Poli-Farbe Platinum matt latexfesték vagy a Poli-Farbe Pannon Fungi penészálló falfesték. Ezek a termékek valamilyen biocid adalékot tartalmaznak, ennek segítségével megelőzik a falfelület penészedését és a baktériumok elszaporodását.
 
5. A szellőztetés elengedhetetlen
Ha festésre adtuk a fejünket, akkor nem győzzük eleget hangsúlyozni: szellőztetni, szellőztetni és szellőztetni! Sokan a tipikus festékszag miatt hagyják nyitva az ablakokat, sőt, felmerülhet akár az is, hogy egészségre ártalmas frissen festett szobában tartózkodni, de mindenkit megnyugtatunk, erről nincsen szó, hiszen jogszabály korlátozza az illékony segédanyagok koncentrációját. Ettől függetlenül a levegőztetés a száradást követően is kulcsfontosságú, hiszen az egészséges klíma kialakítása a fal nedvesedését, ezáltal pedig a mikrobák elszaporodását is hátráltatja.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >