Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Minden egyházi alkalom szünetel Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. március 18.
A koronavírus gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Magyar Katolikus Püspöki Kar és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnökségi tájékoztatása alapján sem a katolikus, sem a református egyházak nem tartanak nyilvános rendezvényeket.

 

 

Vasárnaptól nem tartanak nyilvános szentmisét Magyarországon, a templomokban a papok maguk miséznek, a hívek otthonról kapcsolódhatnak be a szertartásokba. Erről a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) adott ki közleményt kedden délelőtt. A templomok nyitva maradnak, az egyházi temetéseket továbbra is megtartják, de egyszerűbb formában és rövidebben. Ahogy az MKPK közleményében olvasható: a rájuk bízott felelősségtől vezérelve, a koronavírus-járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig hozza meg rendelkezéseit.

„A templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért a templomokat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárni, ezért a nyilvános liturgia 2020. március 22,., Nagyböjt negyedik vasárnapjától a templomokban szünetel.”-
fogalmaz az MKPK. A püspöki kar arra bátorítja a híveket, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szentmisébe, imádkozzanak többet: a közszolgálati televízió igen örvendetes módon már a most következő vasárnapon szentmisét közvetít azok számára, akik koruk, egészségi állapotuk vagy más komoly okból nem tudnak részt venni vasárnapi szentmisén azért, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek. A betegellátás tekintetében, valamint az oktatási, szociális és egészségügyi intézményeikben a közlemény felhívja a plébániák, illetve az intézményeik figyelmét, hogy kövessék az állami járványügyi előírásokat.

A református egyházi vezetés is hasonló döntéseket hozott hétfőn: a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnökségi döntése értelmében minden istentiszteletet és más egyházi és közösségi alkalmat, úgy mint az áhítatot, a jegyesoktatást, a bibliaórát, a konfirmációelőkészítést, az ifjúsági alkalmat, a baba-mama kört, az egyházi testületi üléseket beszüntetnek. A hívektől azt kérik, hogy a temetések alkalmával csak a szűk család vegyen részt a szertartáson.

„Felhívjuk minden egyháztagunk figyelmét, hogy a reformatus.hu honlapunkon minden reggel online áhítatot tartunk, továbbá vasárnap délelőtt online istentiszteletet közvetítünk. Figyeljék a reformatus.hu oldalt, ahol folyamatos tájékoztatást adunk.” –
olvasható a zsinat közleményében. A református egyház arra buzdítja híveit, hogy tartsanak otthoni könyörgéseket és imádságokat, segítsenek az idősebb gyülekezeti tagoknak, valamint imádkozzanak a járvány mihamarabbi megszűnéséért, a betegekért és az egészségügyi dolgozókért.

 
< Előző   Következő >