Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Vastaps a nőknek
Vastaps a nőknek Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér-Erdélyi Teréz   
2020. március 20.
Távolinak tűnik talán, de nemrég, egészen pontosan március 7-én a Kossuth utcai Pelikán Fészek is visszhangzott a vastapstól, ahol Telihay Péter rendezésében lépett színpadra társulatunk nyolc női tagja, és mutatta be a – stílszerűen a nőnap előestjén – a Mikvét, a női egyenlőtlenség drámáját.

 

 

Adott egy zárt, burok-szerű világ (esetünkben a zsidó ortodox közösség), ahol a nők másodrendű lények, ahol kiteljesedésük maximuma a feleség-szerep, amely szerint moshatnak-főzhetnek-takaríthatnak-gyereket nevelhetnek, miközben a férjük esetleg semmibe veszi őket, vagy súlyosan bántalmazza. A Vörösmarty Színház társulatának színésznői, Telihay Péter vezetésével, olyan érzékenységgel mutatták be az áldozathibáztatás-bántalmazó felmentés-menekülés ördögi körét, amely elindíthatja a témáról való közös gondolkodást.

A bemutató előtt Varga Mária így nyilatkozott az általa megformált karakterről, a mikve-felügyelő Shohsanáról: „Én úgy hiszem, hogy a nőkben, akik anyák, vagy még csak feleségek, megvan az a fajta simulékonyság, hogy bizonyos helyzeteket könnyebben viselnek el. A mindenféle elvárásokat, vagy éppen amit a tradíció megkövetel, a nők a helyén tudják kezelni. Vannak persze kivételek, ők nagy harcosok lesznek, vagy áldozatok. Szerintem Shohsana az, aki erről az egészről mindent tud. Valahogy ezt a tradíciót, a törvényt, a hozzáállást a legmaximálisabban próbálja adni, és megköveteli a környezetétől is, mert tudja, hogy mi a következmény, ha nem teszi: a kirekesztés. Erős jellem ilyen szempontból. Azt pedig, aki kitör, úgy látja, hogy nem tesz meg mindent azért, hogy emberek ne menjenek benne tönkre ebben az egészben. Végül ő is eljut egy bizonyos döntéshez, de ez majd az előadásból kiderül…”

Hindi, a zsidó női közösség egyik leginkább szabálykövető tagja a végsőkig kitart az eleve elrendelt női sors mellett. Nem tudja kizökkenteni sem erőszak, sem őszinteség. Szerepét Kiss Diána Magdolna játszotta, aki a többiekkel együtt nagyon szeretett Telihay Péterrel dolgozni. „Amikor bemutattuk felszabadultunk, hogy egy ilyen nehéz és valójában lelkileg megterhelő anyagon túl vagyunk. Jó lett volna gyorsan sokat játszani belőle, hogy ráérezzünk a ritmusára és arra, hogy azért jócskán van benne humor, amit még nem sikerült maximálisan megmutatni.”

Reméljük, hogy hamarosan a Pelikán Fészek és a Mikve kapui is újra megnyílhatnak, hogy ezt a nagyon erős, ugyanakkor humorral teli világot ismét megmutathassák a Vörösmarty Színház társulatának női tagjai.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >