Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hogyan használjuk a bojtorjánt, ha gyógyulni vágyunk?
Hogyan használjuk a bojtorjánt, ha gyógyulni vágyunk? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. március 20.
Tea, tinktúra, olajos és szeszes kivonatok, hajöblítő, hajszesz… - Változatok a bojtorján felhasználására, avagy: Receptek az „Arctium lappa” gyógyhatását felhasználva.

 

 

A bojtorján gyógyhatásáról a múltkor már ejtettem néhány szót. Azt viszont nem árultam el, hogy a különböző problémák hogyan kezelhetők ezzel a különleges, szúrós-ragadós növénnyel? E hiányosságot pótlom most.

 

Az „Arctium lappa” gyógyító erejét az alábbi esetekben használhatjuk fel (többek között): anorexia, bakteriális fertőzések, bélflóra helyreállítása, bőrproblémák (gyulladások), ekcéma, emésztési zavarok, fertőtlenítés, fogyókúra, fertőzések, gyulladások, hasmenés, húgyúti fertőzések, immunerősítés, magas vércukorszint, magas vérnyomás, megfázás, méregtelenítés, pattanások, puffadás, pikkelysömör, rákmegelőzés, ráncosodás, sebgyógyítás, székrekedés, torokfájás.
 

A bojtorjánnak főként a gyökerét gyűjtik be gyógyászati célokra (bár a magja és a levele is gyógyhatású). A vércukorszint csökkentésére, epekőhajtásra, köszvény ellen, húgykőoldásra, vizelethajtásra, a veseműködés csökkentésére segítséget kérhetünk a belőle készült főzettől, melyet 1-3 gramm (2-3 evőkanál) növényből (frissen szedett vagy szárított) és fél liter vízből áll. Főzzük negyed órán át, majd szűrjük le! Fontos, hogy ne egyszerre igyuk meg, hanem naponta háromszor fogyasszunk belőle! Íze hasonlatos a zeller gyökeréhez.

 

 

Bélflóra helyreállítására is kiváló (Fotó: hu.m.wikipedia.org)

 

Ha tinktúrára vágyunk, akkor szem előtt kell tartani, hogy csak fél-egy teáskanálnyit fogyasszunk belőle - naponta legfeljebb háromszor. A tinktúrák általában úgy készülnek, hogy a növényi részeket összeaprítjuk (például botmixerrel) és tömény (96 %-os, gyógyszertárban kapható) tömény (vagy 1/3 rész vízzel higított) alkoholban (esetleg vodkában) áztatjuk. Az áztatás többnyire 10-30 fok közötti hőmérsékleten történik 6-8 napon át – vagy még tovább, az adott növénytől függően.

 

Ezt követően kell átszűrni a folyadékot, míg áttetszővé nem válik. A végeredményt érdemes mindig kisebb üvegekbe tölteni, mivel nagyon kis mennyiséget szokás felhasználni belőle alkalmanként.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

 https://www.fmc.hu/2020/03/17/hogyan-hasznaljuk-a-bojtorjant-ha-gyogyulni-vagyunk/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >