Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mire jó az online gyógytorna-konzultáció? Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2020. április 03.
A személyre szabott gyógytornák esetében is lehet hasznos konzultációt folytatni egy webkamera segítségével. Az online irányítással végzett mozgássorozatokban a szakember jó iránymutatást adhat egy friss diagnózis után, valamint fontos kontrollt jelenthet a lehetőség azoknak a pácienseknek is, akik már korábban is jártak gyógytornára – mondta Fábián Árpád gyógytornász, aki az Egészségfejlesztő Iroda munkatársaként tart díjmentes foglalkozásokat.

 

 

Gyógytornászra mozgásszervi panaszok, műtét előtti és utáni terápiák, illetve traumás sérülések kezelésekor van szükség: a szakember személyesen foglalkozik a pácienssel, és speciális, személyre szabott mozgássorozatot végeznek el egy-egy foglalkozáson. Hogy milyen helyzetekben, és kiknek tud segíteni egy fél órás online konzultáció?

Fábián Árpád
gyógytornász elmondta, hogy az első lépés mindig a kórtörténet megbeszélése: mi gátolja a pácienst a mindennapokban, miben vár segítséget – ez alapján állítanak össze egy mozgásprogramot, amit begyakorolnak, és amit a későbbiekben otthon is csinálhatnak.

Az online konzultáció is hasonlóan zajlik. Azért fontos a webkamera, mert így a szakember látja a páciens mozgását: például egy vállfájdalomnál a képen követhető, milyen mozgástartományban mozog a váll, hol jelentkezik a fájdalom stb. A vizsgálati módszerek közül ugyan hiányzik a tapintás és az érintés, illetve a helyes mozdulatoknak a korrigálása is nehezebb, de a kamera sokat segít a gyógytornásznak.  

Az online konzultáció azoknak ajánlott, akik szeretnének iránymutatást például egy nemrég kapott diagnózis után, de tanácstalanok, hogyan álljanak neki mozogni, akár egy gerincsérv esetében. Azok is jelentkezhetnek, akik már korábban is jártak gyógytornára, és szeretnének folyamatos kontrollt kapni a közös gyakorlás során.

Az Egészségfejlesztési Iroda díjmentes online gyógytorna-konzultációjára az Iroda Facebook-oldalán lehet jelentkezni üzenetben, és a 70/455-9930-as telefonszámon is várják a hívásokat.

A gyógytornászt megkértük, hogy mutasson egy olyan, néhány perc alatt elvégezhető mozdulatsort, aminek a gyakorlásával az ülő munkát végzők vagy a home office-ban dolgozók hatékonyan javíthatják a testtartásukat: a videót holnap a város közösségi oldalán lehet megnézni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >